ua en ru

У Раді оцінили ефективність механізму притягнення депутатів до відповідальності

У Раді оцінили ефективність механізму притягнення депутатів до відповідальності Фото: голова правоохоронного комітету Рад Денис Монастирський(РБК-Україна / Віталій Носач)

Голова правоохоронного Комітету Верховної ради Денис Монастирський вважає, що механізм притягнення депутатів до відповідальності працює досить добре. Він зазначив, що в більшості випадків Генеральний прокурор задовольняє клопотання слідства по нардепах.

"Так, певні побоювання є, що ситуація може помінятися при іншому генпрокурорі. Але це така інституційна проблема", - заявив Монастирський.

Нардеп вважає, що головним плюсом нинішнього механізму є те, що зараз правоохоронці ніяк не перетинаються з політиками в ході розслідування. Більше правоохоронцям не потрібно "просити" депутатів зняти недоторканність з їх колеги або дозволити його затримати.

Монастирський впевнений, що питання скасування недоторканності занадто гостре для народних депутатів. За його словами, введення спеціальної процедури їх залучення під суд було вимушеним компромісом.

"Зараз би вже депутати за скасування недоторканності не проголосували, тоді був єдиний такий вдалий момент", - вважає голова комітету.