ua en ru

Рада ввела арешт 10 діб за маски на мітингах

Верховна Рада ввела адміністративний арешт на 10 діб за участь в масових акціях у масці.

Верховна Рада ввела адміністративний арешт на 10 діб за участь в масових акціях у масці. За прийняття в цілому відповідного законопроекту №3879 проголосувало 235 при мінімально необхідних 226 нардепів.

Відповідні зміни внесено в Кодекс про адміністративні правопорушення.

Так, згідно зі ст. 185(1), участь у зборах, мітингу, вуличному поході, демонстрації, іншому масовому заході в масці, шоломі або з використанням інших засобів або способів маскування з метою уникнення ідентифікації особи, тягне за собою накладення штрафу від 150 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Таке ж покарання передбачене за наявність в особи, яка бере участь у масовому заході, відкритого вогню, піротехнічних засобів (освітлювальних, сигнальних, імітаційних), зброї, спеціальних засобів самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратівної дії, вибухових або легкозаймистих речовин, предметів, спеціально пристосованих або заздалегідь заготовлених для вчинення протиправних дій.

Зазначене вище покарання також передбачене за участь у масовому заході без дозволу органів внутрішніх справ у форменому одязі, яка повторює чи схожа на формений одяг працівників правоохоронних органів чи військовослужбовців.