ua en ru

Рада удосконалила інститут спецконфискації

Рада удосконалила інститут спецконфискації Фото: Верховна Рада

Закон необхідний для лібералізації безвізового режиму з ЄС

Верховна Рада України у другому читанні підтримала законопроект №2541а "Про внесення змін до Кримінального та Цивільного процесуального кодексів України щодо вдосконалення інституту спеціальної конфіскації з метою усунення корупційних ризиків при її застосуванні". Проект закону, що входить в "безвізовий пакет" підтримали 272 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, законом визначається, яке майно підлягає спеціальній конфіскації.

"Гроші, цінності, в тому числі кошти, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні в банках або інших фінансових установах, інше майно, зазначені в цій статті, передані особою, яка вчинила злочин, передбачений цим Кодексом, третій особі, яка отримала або придбала у підозрюваної, обвинуваченої або засудженої майно, одержане злочинним шляхом, у випадках, передбачених частиною першою статті 961 Кодексу, безоплатно або в обмін на суму, що значно нижче ринкової вартості, або знала чи повинна було знати, мета такої передачі - уникнення конфіскації або спеціальної конфіскації, підлягає спеціальній конфіскації", - сказано в документі.

Підкреслюється, що вищевказані відомості щодо третьої особи повинні бути встановлені в судовому порядку на підставі достатності доказів.

Визначається, що спеціальна конфіскація не може бути застосована до майна, яке знаходиться у власності добросовісного набувача.

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла в першому читанні про даний законопроект 8 жовтня 2015 р.