ua en ru

Рада відмовилася посилити повноваження РНБО

Рада відмовилася посилити повноваження РНБО

Народні депутати України не підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 1343 "Про внесення змін до закону України "Про Раду національної безпеки і оборони України" щодо вдосконалення координації і контролю у сфері національної безпеки і оборони". За відповідне рішення проголосували лише 223 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки нардеп з фракції "Народний фронт" Сергій Пашинський заявив, що під час підготовки законопроекту до другого читання було внесено близько 40 поправок, з яких 3 були враховані.

Крім того, під час розгляду даного проекту закону у сесійній залі парламенту поправку №6, запропоновану віце-спікером парламенту, народним депутатом з фракції "Самопоміч" Оксаною Сироїд, підтримали лише 120 нардепів. Поправку №?, запропоновану Оленою Сотник з фракції "Самопоміч", підтримали лише 81 парламентар. Поправка №8 набрала 61 голос. Поправка №9 була врахована. Поправка № 14 набрала 87 голосів.

Разом з тим, як заявив народний депутат з фракції Радикальної партії Олега Ляшка Роман Шухевич, з прийняттям цього законопроекту на базі РНБО створюється "зовсім інший орган" і виникає загроза державного перевороту.

"Твориться новій орган - третє джерело влади. Ми вже мали два джерела влади, будемо мати третій", - заявив Шухевич.

У той же час, як повідомив Пашинський, норми закону виписані в межах повноважень РНБО і Президента України, що зазначені у Конституції України.

"На РНБО покладені контрольні та координаційні функції як у мирний так і у військовий час", - зазначив Пашинський.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту №1343, цим актом "пропонується привести норми чинного законодавства України у сфері національної безпеки і оборони у відповідність із Конституцією України, удосконалити правове забезпечення діяльності РНБО".

Проектом, зокрема, передбачається розширити компетенцію РНБО щодо таких повноважень, як прийняття рішення щодо невідкладних заходів з вирішення кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України, а також координація і контроль діяльності органів виконавчої влади у сферах протидії корупції, забезпечення громадської безпеки і боротьби із злочинністю.

Більш того, проектом змін до чинного закону про РНБО вводиться положення про те, що рішення цього конституційного органу, введені в дію указами Президента України, є обов'язковими до виконання органами виконавчої влади. Крім того, апарат РНБО визначається юридичною особою.

Далі в якості змін пропонується включати до складу РНБО, крім прем'єр-міністра, міністра оборони, голови СБУ, міністра внутрішніх справ, міністра закордонних справ України, керівників інших центральних органів виконавчої влади, інших осіб, визначених Президентом.

Нагадаємо, 11 грудня 2014 р. Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, яким планується розширити повноваження Ради національної безпеки і оборони.

16 грудня 2014 р. Президент України Петро Порошенко призначив секретарем РНБО екс-спікера Верховної Ради, голову фракції "Народний фронт" Олександра Турчинова.