ua en ru

Рада вирішить питання з договором про партнерство з РФ до кінця вересня, - нардеп

Рада вирішить питання з договором про партнерство з РФ до кінця вересня, - нардеп Фото: Ірина Луценко (прес-служба Ірини Луценко)

Президент поставив задачу МЗС підготувати всі необхідні документи

Питання не пролонгації договору України та Російської Федерації (РФ) про дружбу, партнерство та співробітництво буде вирішено до кінця вересня. Про це повідомила представник президента у Верховній раді, народний депутат Ірина Луценко , передає кореспондент РБК-Україна.

Вона зазначила, що президент поставив задачу МЗС підготувати всі необхідні документи для того, щоб не продовжити договір про дружбу, співробітництво і партнерство з РФ.

"Президент вимагає від Міністерства закордонних справ прискорити це питання, адже до кінця вересня Україна має повідомити Російську Федерацію про те, що ми в односторонньому порядку не продовжуємо цей договір. Україна не бажає продовжувати цей договір. Це питання буде вирішено до кінця вересня", - повідомила Луценко.

Зазначимо, що договір про дружбу з Росією був підписаний 31 травня 1997 терміном на 10 років (з наступною автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Він набув чинності 1 квітня 1999 року.

Нагадаємо, напередодні президент України Петро Порошенко доручив МЗС підготувати документи для денонсації договору про дружбу з Росією.

Пізніше Павло Клімкін заявив, що Україна до кінця вересня сповістить Росію про припинення дії договору про дружбу, співпрацю і партнерство.

За його словами, у разі продовження договору про партнерство з РФ, він може бути використаний проти України.

3 вересня Президент Петро Порошенко заявив, що до 30 вересня Україна повідомить Російську Федерацію (РФ) про припинення договору про дружбу і співробітництво.