ua en ru

У МЗС пояснили питання щодо непродовження договору з РФ

У МЗС пояснили питання щодо непродовження договору з РФ Фото: Павло Клімкін (РБК-Україна)

Павло Клімкін заявив, що Україна використала договорі у міжнародних судових позовах

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що разі продовження договору про партнерство з РФ, він може бути використаний проти України. Про це Павло Клімкін розказав у ефірі програми "Свобода слова" на ICTV.

За його словами, Україна використала договір про дружбу, співробітництво і партнерство з РФ у міжнародних судових позовах.

"Мене дуже часто питають не тільки стосовно долі цього договору. З цим все зрозуміло. Він не буде пролонгований. Але, наприклад, питають, а чому зараз? Чому не рік тому? В принципі, якщо ви подивитесь на договір, то я вважаю, що питання щодо нього постало у 2003 році. Потім були газові війни і вже тоді РФ не виконувала цей договір. ... Ми використали цей договір в наших судових позовах. Тому в юридичному сенсі цей договір на нас працював, якби це емоційно не здавалось кепським певною мірою. Але настає цей час Х: ми або пролонгуємо його, або не пролонгуємо", - заявив Клімкін.

За його словами, в разі продовження дії договору з РФ про дружбу, співробітництво та партнерство, документ буде використано не на користь України.

"Якщо ми його пролонгуємо… він навіть юридично почне працювати проти нас. Тому ми вирішили, що договір не може бути пролонгований. Але таким чином, щоб Росія не змогла використати з цього переваги юридично маніпулюючи. Тут є, звичайно, нюанси, про які почуєте пізніше. Так само (РФ, - ред..) може маніпулювати політично. Тому і була обрана така стратегія. Це та логіка, яку підтримують наші друзі і партнери", - додав він.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко заявив, що до 30 вересня Україна повідомить Російську Федерацію (РФ) про припинення договору про дружбу і співробітництво.