ua en ru

Рада дозволила безстрокове застосування в Україні ліків після їх перереєстрації

Народні депутати підтримали у першому читанні і в цілому законопроект № 4459а "Про внесення змін до закону України "Про лікарські засоби" щодо обігу та державного контролю якості лікарських засобів, ввезених на митну територію України".

Народні депутати підтримали у першому читанні і в цілому законопроект № 4459а "Про внесення змін до закону України "Про лікарські засоби" щодо обігу та державного контролю якості лікарських засобів, ввезених на митну територію України". За відповідне рішення проголосували 230 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Цей закон забезпечує безперервний доступ пацієнтів до лікарських засобів, зокрема, не допускає переривання схем лікування, раціонального використання лікарських засобів, що закуплені в межах державних програм за кошти державного бюджету, та своєчасного здійснення державного контролю якості лікарських засобів, що ввозяться на територію України.

"Після закінчення строку, протягом якого було дозволено застосування лікарського засобу в Україні, його подальше застосування можливе за умови перереєстрації. Після перереєстрації строк застосування в Україні лікарського засобу не обмежується. Лікарські засоби, випущені в обіг під час строку, протягом якого лікарський засіб було дозволено до застосування в Україні, можуть застосовуватись в Україні до закінчення їх терміну придатності, визначеного виробником та зазначеного на упаковці", - йдеться у законопроекті.

"Цей закон має два елементи. Перше - ми вводимо європейську процедуру реєстрації лікарських засобів... Ми просимо повністю зробити європейську систему і впустити в Україну європейські лікарські засоби за нижчою ціною... Зараз існує процедура перереєстрації, яка не має нічого спільного з реальною якістю лікарських засобів - це тільки корупція. Ми ліквідовуємо цього ю процедуру, робимо її у відповідності з європейським законодавством. Це дасть нам можливість використовувати 509 тис. вакцин БЦЖ, які вже закуплені урядом і чекають на поставку проти туберкульозу о українських лікарень", - заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк під час представлення цього законопроекту у парламенті.

Нагадаємо, 12 серпня 2014 р. Рада прийняла у другому читанні законопроект № 3818 "Про внесення змін до закону України "Про лікарські засоби" щодо удосконалення порядку забезпечення населення лікарськими засобами, призначеними для лікування соціально небезпечних і важких хвороб". Президент України Петро Порошенко підписав цей закон 1 вересня 2014 р.