ua en ru

Рада визнала юрисдикцію МКС щодо злочинів проти людяності керівництва РФ, ДНР та ЛНР

Рада визнала юрисдикцію МКС щодо злочинів проти людяності керівництва РФ, ДНР та ЛНР На фото: Президент Росії Володимир Путін

Народні депутати України ухвалили заяву до Міжнародного кримінального суду (МУС) про визнання Україною юрисдикції міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності та військових злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян (№ 1887). За відповідне рішення проголосували 271 нардеп з 226 мінімально необхідних .

"З весни 2014 р. проти України триває військова агресія Російської Федерації та підтримуваних нею бойовиків, під час якої було анексовано Крим, який є частиною території незалежної суверенної держави Україна, окуповано частину Донецької та Луганської областей України, загинуло тисячі громадян України, серед яких діти, поранено тисячі осіб, зруйновано інфраструктуру цілого регіону, сотні тисяч громадян вимушені були покинути свої домівки", - йдеться у заяві.

Беручи до уваги, що наведені протиправні дії містять ознаки тяжких та особливо тяжких злочинів проти людяності та військових злочинів, які підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, Верховна Рада України як єдиний орган законодавчої влади України від імені Українського народу, цією заявою:

1. Визнає відповідно до пункту 2 статті 11 та пунктів 2, 3 статті 12 Римського статуту юрисдикцію Міжнародного кримінального суду щодо злочинів проти людяності та військових злочинів вищими посадовими особами Російської федерації та керівниками терористичних організації ДНР та ЛНР , які призвели до особливо тяжких наслідків та масових вбивств х громадян , починаючи з 20 лютого 2014 р . і по теперішній час.

2. Пропонується Кабінету міністрів України та Генеральній прокуратурі України зібрати необхідні матеріали та належну доказову базу для звернення до МУС щодо скоєння злочинів проти людяності та військових злочинів вищими посадовими особами Російської федерації та керівниками терористичних організації ДНР та ЛНР , які призвели до особливо тяжких наслідків та масових вбивств х громадян , починаючи з 20 лютого 2014 р . і по теперішній час.

Нагадаємо, раніше Міжнародна неурядова організація Amnesty International закликала Верховну Раду внести зміни в Конституцію України в частині можливості ратифікації Римського статуту.