ua en ru

Рада прийняла заяву про відповідальність Ірану за збитий літак МАУ

Рада прийняла заяву про відповідальність Ірану за збитий літак МАУ Ілюстративне фото (twitter com SZimpas)

У заяві міститься вимога про компенсацію за збитий літак

Верховна рада України прийняла заяву, яка покладає на Ісламську Республіку Іран відповідальність за збитий український пасажирський літак "Міжнародних авіаліній України" поблизу Тегерана, передає кореспондент РБК-Україна.

За прийняття відповідного проекту постанови №2726 "Про заяву Верховної ради України у зв'язку з трагічною загибеллю пасажирів літака рейсу PS 752 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" внаслідок його збивання Ісламською республікою Іран" проголосували 368 парламентаріїв.

"Верховна рада України очікує на офіційні вибачення Ісламської республіки Іран за збиття українського літака та загибель його екіпажу та пасажирів, а також закликає Ісламську республіку Іран визнати свою повну відповідальність. Верховна рада наполягає на необхідності проведення прозорого, незалежного та всебічного розслідування обставин цієї трагедії і закликає керівництво Ірану до відкритої співпраці з іноземними державами та міжнародними організаціями, а також надання усілякого можливого сприяння їхній роботі", - сказано у тексті заяви.

Також ВР закликає світову спільноту та міжнародні організації підтримати Україну в її наполяганні щодо проведення розслідування, встановлення всіх винних, їхнього належного покарання, повернення тіл загиблих та здійснення іранською стороною всіх компенсаційних виплат.

"Верховна рада закликає Міжнародну організацію цивільної авіації (ІКАО) вжити заходів зі своєчасної оцінки ризиків польотів цивільної авіації з метою запобігання подібних трагедій у майбутньому, а також звертається до всіх міжнародних партнерів з пропозицією спільно розробити для цього дієві політичні й технічні механізми", - наголошують нардепи.

Крім того, парламент звертається до органів державної влади України із закликом повною мірою інформувати суспільство про результати розслідування катастрофи.

Нагадаємо, авіакатастрофа під Тегераном сталася рано вранці 8 січня 2020 року. Авіалайнер Boeing 737 авіакомпанії МАУ виконував міжнародний рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ, однак після зльоту зв'язок з ним перервався. Літак впав в 15 км від аеропорту вильоту, загинули всі 167 пасажирів і 9 членів екіпажу.

Крім того, на третій день після авіакатастрофи в Ірані офіційний Тегеран визнав, що військові збили літак. В той же час вище керівництво країни наполягає, що трагедія сталася в результаті "людської помилки".