ua en ru

Рада прийняла закон про верифікацію пенсій та субсидій за основу

Рада прийняла закон про верифікацію пенсій та субсидій за основу Ілюстративне фото (facebook.com gazetazhizn)

Також пропонується передбачити верифікацію пільг, субсидій, стипендій

Народні депутати підтримали за основу в першому читанні законопроект №1231 про верифікації пенсій та інших державних виплат, передає кореспондент РБК-Україна.

За проект проголосували 254 парламентарія.

Рада прийняла закон про верифікацію пенсій та субсидій за основу

Законопроектом, зокрема, пропонується ввести верифікацію державних виплат - пенсій, допомог, пільг, субсидій, стипендій, інших виплат, що здійснюються за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів, фондів загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування.

Верифікація держвиплат визначається як комплекс заходів щодо збору та перевірки достовірності інформації для призначення, нарахування та/ бо здійснення державних виплат.

"Верифікація державних виплат буде здійснюватися в інформаційно-аналітичній платформі (автоматизованій системі накопичення, обробки, аналізу інформації, отриманої від суб'єктів надання інформації) шляхом застосування комплексу заходів щодо збору, проведення аналізу і порівнянню параметрів інформації, а також виявлення невідповідності даних в автоматизованих інформаційних системах , реєстрах, базах даних", - наголошується у пояснювальній записці.

Також нардепи розглянули і альтернативний законопроект №1231-1, який пропонував проведення превентивної та поточної верифікації державних виплат виключно за наявності добровільної письмової згоди на її проведення. При цьому, пенсії і стипендії (крім соціальних стипендій) пропонували не включати в державні виплати, що підлягають верифікації.

Нагадаємо, раніше комітет Верховної ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував ВР прийняти цей закон за основу.

Як писало РБК-Україна, в проекті державного бюджету на 2020 рік передбачено підвищення пенсій на 8%.

Відзначимо, мінімальна пенсія в Україні зросла на 9% і в 2018 році - до 1497 грн.