ua en ru

Рада прийняла за основу скасування мораторію на продаж майна за борги перед "Нафтогазом"

Рада прийняла за основу скасування мораторію на продаж майна за борги перед "Нафтогазом" Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували 234 нардепи

Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект № 2956 "Про внесення змін до закону України "Про введення мораторію на примусову реалізацію майна" (щодо механізмів впливу на підприємства-боржники)". За відповідне рішення проголосували 234 нардепи при 226 мінімально необхідний.

У той же час парламент відмовився прийнятий цей закон в цілому. За це віддали свої голоси лише 187 депутатів.

Народні обранці лише віддали мінімально необхідну кількість голосів - 226 - за підготовку цього законопроекту до сторону читання за скороченою процедурою.

Закон виводить з-під дії мораторію, встановленого законом України "Про введення мораторію на примусову реалізацію майна", примусову реалізацію майна для погашення заборгованості перед НАК "Нафтогаз України" та її дочірніми підприємствами, які здійснювали постачання природного газу на підставі ліцензії.

Це - один із семи законопроектів, які має вжити Україна для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Як заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час розгляду цього законопроекту в парламенті, цей закон не має нічого спільного з приватизацією. Згідно внесеної правці фракції "Самопоміч", цей закон не поширюється на майно, яке заборонено до приватизації.

"В чому правда цього законопроекту? Підприємства ТКЕ збирають з народу України гроші. Дали тепло - виставили платіжку. Люди заплатили по цій платіжні за те тепло,яке прийшло в хату. Підприємство ТКЕ отримало гроші від людей. Замість того, щоб віддати ці гроші "Нафтогазу" за поставлений газ, який використали для опалення осель громадян, ці гроші ідуть у невідомому напрямку, у тому числі і приватним власникам цих ТКЕ у кишеню. У тому випадку, якщо підприємство отримало гроші від населення за оплату послуг ЖКГ і не віддало ці гроші за куплений газ, таке підприємство треба відбирати у власників і треба банкрутувати, щоб людські гроші не пропадали у кишенях приватних власників ТКЕ... Якщо ви не голосуєте за цей закон, то це означає, що ТКЕ які крадуть людські гроші за опалення і далі будуть це робити, і ми не будемо мати можливості купувати природній газ та розраховуватися за нього", - заявив прем'єр-міністр.

Нагадаємо, раніше сьогодні Верховна Рада України відклала голосування за цей законопроект. Під час сигнального голосування за цей документ підтримали лише 172 депутати при 226 мінімально необхідних.

Зазначимо, що 4 червня 2015 р. Рада вже розглядала цей законопроект і відклала голосування через відсутність необхідної кількості голосів у парламенті.