ua en ru

Рада відклала законопроект про скасування мораторію на реалізацію майна за борги перед "Нафтогазом"

Рада відклала законопроект про скасування мораторію на реалізацію майна за борги перед "Нафтогазом" Фото: Верховна Рада

У коаліції знову не вистачило голосів для результативного голосування за цей документ

Верховна Рада України знову відклала голосування за законопроект № 2956 "Про внесення змін до закону України "Про введення мораторію на примусову реалізацію майна" (щодо механізмів впливу на підприємства-боржники)". Під час сигнального голосування цей документ за основу підтримали 172 депутати при 226 мінімально необхідних.

Таким чином, у коаліції знову не вистачило голосів для результативного голосування за цей документ.

Законопроект пропонує не поширювати дію мораторію, встановленого законом України "Про введення мораторію на примусову реалізацію майна", на застосування примусової реалізації майна для погашення заборгованості перед НАК "Нафтогаз України" та її дочірніми підприємствами, які здійснювали постачання природного газу на підставі ліцензії.

Це - один з семи законопроектів, які має прийняти Україна для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом. Як заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час розгляду цього законопроекту у парламенті, Україна очікує другий транш кредиту МВФ у розмірі 1,7 млрд дол.

"Гроші просто так не дають, а дають в обмін на реальні реформи.. Саме ці реформи були підтверджені директором розпорядником МВФ, міністрами фінансів "Великої сімки"... Ми не маємо права відступати ні на півкроку назад у проведенні ефективних та потужних реформ", - заявив Яценюк.

Він зазначив, що на цей закон не має нічого спільного з приватизацією.
"В чому правда цього законопроекту? Підприємства ТКЕ збирають з народу України гроші. Дали тепло - виставили платіжку. Люди заплатили по цій платіжні за те тепло,яке прийшло в хату. Підприємство ТКЕ отримало гроші від людей. Замість того, щоб віддати ці гроші "Нафтогазу" за поставлений газ, який використали для опалення осель громадян, ці гроші ідуть у невідомому напрямку, у тому числі і приватним власникам цих ТКЕ у кишеню. У тому випадку, якщо підприємство отримало гроші від населення за оплату послуг ЖКГ і не віддало ці гроші за куплений газ, таке підприємство треба відбирати у власників і треба банкрутувати, щоб людські гроші не пропадали у кишенях приватних власників ТКЕ... Якщо ви не голосуєте за цей закон, то це означає, що ТКЕ які крадуть людські гроші за опалення і далі будуть це робити, і ми не будемо мати можливості купувати природній газ та розраховуватися за нього", - заявив прем'єр-міністр.

Нагадаємо, 4 червня 2015 р. Рада вже розглядала цей законопроект і відклала голосування з-за відсутності необхідної кількості голосів у парламенті.

Зазначимо, що 3 червня 2015 р. Президент України Петро Порошенко підписав закон України № 423-VIII про стягнення "Нафтогазом" боргів зі споживачів.