ua en ru

Рада прийняла зміни в законопроект про заочне засудження

Рада прийняла зміни в законопроект про заочне засудження Фото: голова ГПУ Юрій Луценко

За документ проголосували 252 парламентаря

Верховна Рада України підтримала в другому читанні законопроект №5610 "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження)". За документ проголосували 252 парламентаря, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, передбачена можливість здійснювати виклик особи, яка перебуває за межами України, шляхом направлення повістки за останнім відомим місцем її проживання чи перебування та обов'язкового публікації в друкованих ЗМІ Кабінету міністрів або ВР і на офіційному сайті органу, що здійснює досудове розслідування (у таких випадках особа вважається належним чином ознайомленою зі змістом повістки про виклик з моменту її опублікування у цих ЗМІ).

При цьому в разі, якщо підозрюваний добровільно з'явиться до слідчого судді, а обвинувачений в суд, рішення про дозвіл на затримання з метою приводу втрачає законну силу з моменту добровільної появи, про що суд повідомляє прокурора.

Відповідно до закону, до 18 місяців збільшується максимально допустимий термін утримання під вартою для випадків, коли мова йде про особливо складні кримінальні провадження з особливо тяжких злочинів, скоєних організованими групами, злочинними організаціями.

Також передбачається можливість продовження генеральним прокурором терміну досудового розслідування до 18 місяців. У разі об'єднання кримінальних проваджень порядок обчислення строків досудового розслідування визначається:

  • шляхом поглинання менш терміну великим – у провадженнях, які розслідувалися в один проміжок часу;
  • шляхом додавання термінів досудового розслідування по кожному з виробництв – у провадженнях, які розслідувалися в різні проміжки часу, які не перетинаються, в межах строків досудового розслідування злочину, який передбачає найбільш тривалий термін попереднього розслідування з урахуванням можливості його продовження.

Підкреслимо, що у зв’язку із граничним здійснення слідчими прокуратури досудового розслідування злочинів, підслідних Державному бюро розслідувань (яке ще не почало функціонувати), передбачається внести зміни до пункту 201 Перехідних положень КПК. Таким чином, особливості, передбачені п. 201 Перехідних положень КПК, також продовжуватимуть дію (тимчасово, але не довше 2 років з дня введення в дію частини четвертої статті 216 КПК - початку повного функціонування ДБР).

Зокрема, це стосується:

  • особливостей застосування глави 241 "Особливості спеціального досудового розслідування кримінальних правопорушень", дія якої поширюються на кримінальні провадження, у яких підозрюваний оголошений у міждержавний або міжнародний розшук, чи понад 6 місяців переховується від органів слідства та суду, або стосовно якого наявні фактичні дані, що він перебуває за межами України, на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції;
  • кримінальних проваджень, у яких здійснювалося спеціальне досудове розслідування, і обвинувальні акти направлені до суду до спливу строку, передбаченого абзацом першим цього пункту.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко закликав парламент підтримати зміни до закону про заочне правосуддя для можливості передачі в суд звинувачення проти екс-президента Віктора Януковича.