ua en ru

Порошенко закликав Раду прийняти закон для заочного засудження Януковича

Порошенко закликав Раду прийняти закон для заочного засудження Януковича Фото: президент України Петро Порошенко

Зміна законодавства необхідна для заочного засудження Віктора Януковича

Президент України Петро Порошенко закликав парламент підтримати зміни до закону про заочне правосуддя для можливості передачі до суду обвинувачення проти екс-президента Віктора Януковича. Про це глава держави заявив під час зустрічі з сім'ями героїв Небесної сотні, передає прес-служба президента.

"Єдина і спільна наша позиція - звернення до депутатів. Ми не можемо чекати місяцями, оскільки 15 квітня закінчується дія закону, і вони знову вислизнуть від відповідальності. Це наше тверде і наполегливе прохання: на цьому тижні проголосувати закон, який дозволяє передати справу Януковича до суду", - сказав Порошенко.

Президент підкреслив важливість цього суду над Януковичем, оскільки для позбавлення Януковича звання президента, потрібно саме рішення суду, в повноваження якого входить встановлення вини, у той час як парламент лише дає політичну оцінку.

У свою чергу, присутній на заході генеральний прокурор Юрій Луценко пообіцяв, що після того, як цей законопроект буде прийнято, звинувачення Януковича у державній зраді протягом десяти днів будуть передані до суду.

"Впевнений, що ми можемо в цьому році передати до суду обвинувачення у державній зраді Януковича і загрозі територіальній цілісності, що підтверджується написанням листа на адресу Путіна і Держдуми Росії, що сприяло окупації Криму та подальшим діям", - сказав генпрокурор.

Нагадаємо, раніше міністр юстиції Павло Петренко повідомив, що зміни в закон про заочне засудження будуть представлені парламенту на цьому тижні.