ua en ru

Рада підтримала за основу проект щодо посилення відповідальності за несплату аліментів

Рада підтримала за основу проект щодо посилення відповідальності за несплату аліментів Фото: ВРУ (УНІАН)

Проект підтримали 248 нардепів

Депутати Верховної ради підтримали за основу у першому читанні законопроект №8296 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання", передає кореспондент РБК-Україна.

Так, за прийняття проекту за основу та підготовку його до другого читання за скороченою процедурою проголосували 248 нардепів.

Автори проекту наголошують, метою документу є створення економічних передумов для подальшого вдосконалення механізму забезпечення конституційного права дітей на достатній життєвий рівень та покращення матеріального забезпечення дітей у випадках, якщо батьки не дійшли згоди щодо способу утримання дітей, і такий спосіб утримання дітей вирішується судом.

Суть законопроекту

Запроваджується автоматизований арешт коштів боржника за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів в порядку, визначеному Міністерством юстиції за погодженням з Національним банком України.

Встановлюється, зокрема, можливість того з батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина з інвалідністю чи тяжко хвора дитина, самостійно вирішувати питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою її лікування, навчання, а також відпочинку за наявності заборгованості другого з батьків зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці.

Слід зазначити, що наразі закон встановлює таку можливість для виїзду дітей у разі наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців.

Планується, що при цьому відповідна згода другого з батьків не потребуватиметься у разі виїзду дитини за межі України разом з тим із батьків, з ким вона проживає за рішенням суду, на строк до одного місяця.

Також пропонується посилити відповідальність за несплату аліментів та збільшити строк звернення і період, за який може бути стягнуто аліменти.

Посилення відповідальності за несплату

Так, з метою захисту хворих дітей проектом пропонується зменшення сукупного розміру заборгованості за несплату аліментів до трьох місяців для призначення суспільно корисних робіт. У разі вчинення повторного протягом року адмінправопорушення, пов’язаного з несплатою аліментів, передбачається застосування адмінстягнення у виді суспільно корисних робіт на строк від 240 до 360 годин.

Щодо осіб, які ухиляються від відбування адмінстягнення у виді суспільно корисних робіт, проектом пропонується встановити адмінвідповідальність та передбачити стягнення у виді адмінарешту строком до 10 діб, а у разі злісного ухилення - кримінальну відповідальність та передбачити покарання у виді позбавлення волі строком до двох років.

Положеннями законопроекту передбачено і покладення на засуджених до обмеження або позбавлення волі обов’язку працювати з метою забезпечення належного виконання рішень суду щодо стягнення аліментів на утримання дитини.

Проектом до тримісячної зменшується сума сукупної заборгованості зі сплати аліментів на утримання хворої дитини для винесення державним виконавцем постанови про встановлення тимчасових обмежень боржника у праві виїзду за межі України, у праві керування транспортними засобами, у праві користування зброєю та у праві полювання (стаття 71 Закону). Також запроваджується нарахування штрафів за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за рік (20% від суми несплачених аліментів), за два роки (30% від суми несплачених аліментів), за три роки (50% від суми несплачених аліментів).

Нагадаємо, парламент підтримав за основу в першому читанні законопроект №8295 "Про внесення змін до статті 165 та 166 Податкового кодексу України", яким скасовується оподаткування аліментів від нерезидентів.