ua en ru

Рада планує заборонити використання капканів та посилити боротьбу з браконьєрством

Рада планує заборонити використання капканів та посилити боротьбу з браконьєрством Фото: Рада планує посилити боротьбу з браконьєрством

Законопроект пропонує посилити захист дельфіна-афаліни, ведмедя бурого, кажанів, чорного лелеки

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №2023 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання Конвенції 1979 року про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі)". За документ проголосували 260 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Метою прийняття Закону є посилення охорони рідкісних видів тварин і рослин, занесених до Бернської конвенції. Завданнями є захист середовища проживання рідкісних видів, занесених до Бернської конвенції, насамперед середовища існування в лісах, а також на територіях державних природних заповідників; посилення заходів з охорони дельфіна -афаліни, ведмедя бурого, кажанів, чорного лелеки, скопи; заборона на застосування невибіркових засобів добування тварин - капканів; посилення боротьби з браконьєрством ", - сказано в пояснювальній записці до документа.

Також передбачається внести в закон "Про мисливське господарство та полювання" зміни, згідно з якими під повну охорону підпадають 10 видів куликів, які відносяться до пісочники і плавунцом, і на сьогоднішній день в Україні вважаються мисливськими.

Крім того, планується врегулювати питання про посилення відповідальності за використання отрут, пневматичної зброї та про посилення боротьби з браконьєрством в цілому.

Нагадаємо, ВРУ підтримала за основу законопроект №2604 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації європейських екологічних норм про охорону середовища рідкісних видів тварин і рослин)".