ua en ru

Парламент планує в 5 разів підняти штрафи за підпал та забруднення лісу

Парламент планує в 5 разів підняти штрафи за підпал та забруднення лісу Фото: Верховна Рада України

Законопроектом пропонується імплементація європейських екологічних норм про охорону середовища

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №2604 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації європейських екологічних норм про охорону середовища рідкісних видів тварин і рослин)". За документ проголосували 264 парламентаря, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, передбачається заборонити знищення місць виведення потомства або відпочинку рідкісних видів, відповідно до ст. 6 Бернської конвенції.

Також документом пропонується уточнити терміни “санітарні заходи".

"У ст. 16 закону "Про природно-заповідний фонд України"… така норма не прописана. Там сказано про можливість проведення "санітарних заходів", які на справі виливаються у широкомасштабну комерційну рубку лісу у природних заповідниках під виглядом "санітарних рубок", що наносить збитки місцям проживання 122 видів тварин і рослин, які занесені до Червоної книги України і 119 видам тварин, які занесені до Списку II Бернської конвенції", - підкреслюють автори законопроекту.

Проектом закону також передбачено підняття штрафів у 5 разів за різноманітні види знищення місць існування флори і фауни шляхом підпалу лісу або його забруднення.

Загалом же метою прийняття закону є імплементація європейських екологічних норм про охорону середовища рідкісних видів тварин і рослин.

Нагадаємо, ВР підтримала за основу законопроект №3445 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони фауни і флори згідно з міжнародними угодами)". За документ проголосували 256 парламентарів.