ua en ru

Рада планує встановити 16,5 тисяч гривень зарплати для глави Нацагентства з повернення активів

Рада планує встановити 16,5 тисяч гривень зарплати для глави Нацагентства з повернення активів Фото: Верховна Рада

Законопроект в першому читанні за основу підтримали 282 нардепа

Верховна Рада України планує встановити заробітну плату в розмірі 12 мінімальних зарплат для голови Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління отриманими від корупційних та інших злочинів активами. Відповідний законопроект №4056 в першому читанні за основу підтримали 282 нардепа.

Потім надійшла пропозиція голосувати за документ в цілому, проте в ході сигнальних голосувань законопроект підтримали лише 209 та 219 нардепів при мінімально необхідних 226.

Законопроект буде підготовлений до другого читання за скороченою процедурою, нардепи розглянуть його в четвер, 18 лютого 2016 року.

"Проектом закону передбачається на законодавчому рівні закріпити розміри посадових окладів працівників Національного агентства, що стане додатковою гарантією їх незалежності, а також усунути внутрішні технічні неузгодженості між положеннями цього Закону", - сказано в пояснювальній записці.

зокрема, пропонується встановити розмір посадового окладу для глави Нацагентства в 12 мінімальних зарплат, його заступника - у 11, директора департаменту - 10, начальника відділу - 7 та провідного спеціаліста - 5.

При цьому главі агентства та його заступникам встановлюється також надбавка за особливий характер роботи та інтенсивність праці у розмірі до 75% посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг.

Також голові, його заступникам, працівникам агентства виплачується додатково премія в розмірі тримісячної заробітної плати за умови успішної незалежної оцінки ефективності діяльності та успішного проходження щорічної оцінки виконання покладених обов'язків і завдань.

Відзначимо, що агентство пропонується наділити повноваженнями не тільки зберігати заарештовані активи, але і розпоряджатися ними, в тому числі правом реалізації, технологічної переробки або передачі в управління.
Підкреслимо, що нардеп Віктор Пинзеник озвучив з трибуни Ради дві правки, які підтримало Міністерство юстиції.

"Арешт активів не повинен мати наслідком фізичне вилучення грошей, тому що арешт рахунків означає неможливість їх використання. У зв'язку з цим ми погодили норму, що вилучення грошей може мати місце лише в тому разі, якщо за висновком Національного банку банк належить до категорії неплатоспроможних ... Правка друга... мова йде про те, що перелік цього майна (конфіскації) має затверджувати Кабінет міністрів України", - повідомив парламентарій.

Голова ВР Володимир Гройсман зазначив, що перша правка є абсолютно прийнятною, а друга буде уточнена в ході підготовки законопроекту до другого читання.

Нагадаємо, у Верховній Раді України був зареєстрований проект постанови №4063 "Про відхилення звіту Кабінету Міністрів України та визнання діяльності Кабінету Міністрів України незадовільною".