ua en ru

Кабмін пропонує Раді визначити види обов'язкової інформації про харчові продукти

Кабмін пропонує Раді визначити види обов'язкової інформації про харчові продукти Фото: Верховна Рада України

Прийняття законопроекту є частиною процесу адаптації законодавства України до законодавства ЄС

Верховна Рада України може встановити вимоги до інформації про харчові продукти, види обов`язкової інформації і її розміщення. Відповідний урядовий законопроект №4126 "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів" був зареєстрований в парламенті 22 лютого 2016 року.

"Метою проекту акта є встановлення вимог до інформації про харчові продукти, видів обов`язкової інформації, її розміщення, обов`язків операторів ринку, а також гармонізація законодавства України з законодавством Європейського Союзу для забезпечення гарантування права споживачів на інформацію", - сказано в пояснювальній записці.

Автори законопроекту зазначають, що реалізація положень законопроекту дозволить створити результативний механізм інформування споживачів стосовно харчових продуктів або інгредієнтів, їх складу, поживної цінності, способу споживання тощо.

До того ж документом передбачається зменшити навантаження на операторів ринку шляхом систематизації положень законодавства щодо вимог до інформації про харчові продукти в одному законі, гармонізованому з законодавством ЄС.

"Прийняття законопроекту є частиною процесу адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу у сфері безпечності харчових продуктів, що дасть змогу забезпечити високий рівень захисту здоров'я та інтересів споживачів, а також прозорі умови ведення господарської діяльності у сфері виробництва, постачання, обігу та реалізації харчових продуктів", - підкреслюють автори законодавчої ініціативи.

Нагадаємо, індекс продовольчих цін ФАО опустився на рекордно низьку позначку за останні майже 7 років.

Так, індекс продцен ФАО знизився в січні на 1,9% порівняно з своїм значенням у грудні 2015 року. У січні індекс склав 150,4 пунктів у січні, що на 16% нижче рівня, зареєстрованого рік тому, і показав найнижчий результат з квітня 2009 року.