ua en ru

Рада скасувала експортні мита при оформленні експорту енергопродуктів в країни Енергетичного співтовариства

Народні депутати підтримали у другому читанні законопроект № 2471-а "Про внесення зміни до пункту 9 розділу ІІ "Прикінцеві положення" закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо експорту енергоносіїв до країн - членів Енергетичного співтовариства)".

Народні депутати підтримали у другому читанні законопроект № 2471-а "Про внесення зміни до пункту 9 розділу ІІ "Прикінцеві положення" закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо експорту енергоносіїв до країн - членів Енергетичного співтовариства (ЕС))". За відповідне рішення проголосували 254 парламентарі.

Даний законопроект був ухвалений з другої спроби. Під час першого голосування за нього проголосували лише 223 нардепи.
Законопроект розроблено з метою приведення законодавства України у відповідність із законодавством Європейського союзу, в тому числі, в частині виконання зобов'язань, передбачених протоколом про приєднання України до договору про заснування Енергетичного співтовариства.

Документом встановлюється, що законодавчі норми, згідно з якими суб'єкти господарювання, які здійснюють експорт газу, природного газу в газоподібному стані, сплачують ставку вивізного (експортного) мита у розмірі 35% митної вартості таких товарів, але не менш як 400 грн за тис. куб. м, а при експорті природного газу у скрапленому стані - у розмірі 35% митної вартості таких товарів, але не менш як 400 грн. за т, якщо більші розміри ставок вивізного (експортного) мита не встановлені міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою, не розповсюджуються на експорт таких товарів до країн - членів Енергетичного співтовариства.