ua en ru

Рада відхилила законопроект про стягнення "Нафтогазом" заборгованості зі споживачів газу

Народні депутати не підтримали у першому читанні урядовий законопроект № 2264 "Про внесення зміни до статті 1 закону України "Про введення мораторію на примусову реалізацію майна".

Так, нардепи відмовилися направити цей проект закону в парламентський комітет з економічної політики. За відповідну пропозицію спікера проголосували 168 нардепів.

За подальше пропозицію про повернення проекту закону в Кабмін для повторної підготовки до першого читання проголосували 222 нардепів. Тому закон вважається відхиленим.

Як заявив в. о. голови Фонду державного майна України Дмитро Парфененко під час подання даного документа в парламенті, метою законопроекту є стабілізація фінансового стану НАК "Нафтогаз України", досягнення якої можливе шляхом надання компанії дієвих інструментів стягнення заборгованості споживачів за природний газ та ефективних механізмів впливу на підприємства-боржників.

За його словами, на даний момент існує ряд проблемних питань, щодо погашення заборгованості за використаний природний газ.

"На сьогодні заборгованість підприємств теплокомуненерго, які належать до державної форми власності або у статутних фондах яких частка держави становить не менше 25%, перед "Нафтогаз України" складає близько 1,5 млрд грн. Однак компанія позбавлена дієвих інструментів стягнення заборгованості та впливу на підприємства боржників, на які поширюється дія закону України "Про введення мораторію на примусову реалізацію майна", зокрема державні (комунальні) підприємства та господарські товариства з державною часткою не менше 25% статутного капіталу", - заявив Парфененко.

Нагадаємо, 2 березня 2015 р. Рада прийняла в першому читанні законопроект, який пропонує дозволити "Нафтогазу" стягнення заборгованості зі споживачів газу.