ua en ru

Рада засудила рішення польського Сейму щодо визнання Волинської трагедії геноцидом

Рада засудила рішення польського Сейму щодо визнання Волинської трагедії геноцидом Фото: спікер Верховної Ради Андрій Парубій

За відповідний проект постанови проголосували 247 депутатів ВРУ

Верховна Рада України засуджує рішення Сенату і згодом ухвалення Сеймом Польщі постанови від 22 липня 2016 року "Щодо вшанування пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян ІІ Речі Посполитої у 1943-1945 роках", якою надана політично і юридично некоректна оцінка трагічної сторінки українсько-польської історії, що стосується Волинської трагедії, передає кореспондент РБК-Україна.

За відповідний проект постанови №5095 проголосували 247 парламентарів.

"Верховна Рада засуджує односторонні дії Сенату та Сейму Республіки Польща, спрямовані на перегляд позитивних результатів співпраці, які були досягнуті під час конструктивного українсько-польського діалогу за останні десятиліття… Парламент України вважає встановлення Сеймом Республіки Польща "Національного дня пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян ІІ Речі Посполитої у 1943-1945 роках" за вияв політизації трагічних сторінок українсько-польської історії", - сказано у документі.

Так, на думку українських парламентарів, необхідно з належною повагою і рівною турботою вшановувати пам'ять усіх жертв на території обох держав.

"Верховна Рада України наголошує на тому, що прийняття постанов Сенату і Сейму Республіки Польща відбувалося в супроводі антиукраїнської акції з нищенням українських пам’ятників на території Польщі, атаками на учасників релігійних урочистостей, забороною проведення культурних заходів та шовіністичною риторикою", - сказано в проекті постанови.

Крім того, ВР звертає увагу польських депутатів, всієї польської влади та суспільства на те, що антиукраїнські дії та розпалювання антиукраїнських настроїв розгортається в момент найбільшої вразливості української держави, яка перебуває у стані війни з Російською Федерацією. У цій війні агресор використовує історичні питання – зокрема події 40-их рр. ХХ ст. – як один з елементів війни проти України.

Парламент України вважає, що ухвалення Парламентом Республіки Польща зазначених постанов поставило під загрозу політичний і дипломатичний доробок та зусилля двох держав і народів, спрямовані на взаємне прощення, примирення та вшанування пам’яті невинних жертв: українців та поляків.

Рада вважає, що односторонні політичні оцінки історичних подій несуть високий ризик спричинення конфліктів між нашими суспільствами і державами та сприяють подальшій радикалізації як українського, так і польського суспільств, що послаблює консолідацію зусиль наших громадян, спрямовану на розвиток України і Польщі.

"Верховна Рада України заявляє, що єдиний шлях до примирення і поєднання між українським та польським народами лежить через спільне пізнання фактів та обставин історії, встановлення персональної відповідальності за злочини проти людяності та воєнні злочини і християнське прощення. Верховна Рада України заявляє, що успіх майбутніх українсько-польських відносин лежить у площині погодженої формули порозуміння між Україною та Республікою Польща", - підкреслюється в документі.

Крім того, нардепи закликали істориків вести фаховий діалог з метою розкриття усіх досі нез’ясованих фактів та обставин історії на основі достовірних архівних матеріалів, залишаючи простір для кожної сторони інтерпретувати історичні факти, а політиків України і Польщі – припинити інструменталізувати історичну науку заради досягнення тимчасових політичних вигод, також просять польських колег припинити політизацію трагічних сторінок українсько-польської історії та зосередити зусилля на конструктивній побудові взаємин між Україною та Польщею для зміцнення партнерства в демократичній Європі на підставі європейських цінностей.

Нагадаємо, раніше маршал Сенату Польщі Станіслав Карчевський підтримав прийняття польськими парламентарями постанови про Волинську трагедію і застеріг Верховну Раду України від прийняття постанови про геноцид проти українців, скоєний поляками.