ua en ru

Рада опублікувала інфографіку по мовним квотам у телерадіомовленні

Рада опублікувала інфографіку по мовним квотам у телерадіомовленні Фото: Верховна Рада України

В інфографіці наведені приклади таких мовних квот у Польщі, Франції та Латвії

Верховна Рада України опублікувала роз’яснювальну інфографіку щодо законопроекту №5313 "Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації", який був прийнятий за основу 16 березня. Відповідну інфографіку парламент розмістив на своїй сторінці у Twitter.

Так, законопроектом пропонується встановити, що для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення, частка передач та/або фільмів українською мовою має становити не менше як 75% протягом доби у кожному з проміжків часу з 7:00 до 18:00 та з 18:00 до 22:00.

При цьому для відповідних телеорганізацій регіональної та місцевої категорій мовлення передбачається встановити обов’язкову частку на рівні 50%. Окремо законопроектом пропонується встановити обов’язкову частку передач новин державною мовою, а саме не менше 75% від загальної тривалості всіх передач новин у кожному з проміжків часу з 7:00 до 18:00 та з 18:00 до 22:00.

В інфографіці наводиться приклад такого співвідношення у Польщі, Франції та Латвії.

Нагадаємо, раніше член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський заявив, що введення мовних квот на телебаченні не вплине на контент іноземних каналів, які транслюються в Україні.