ua en ru

Рада урізала соцвидатки

Рада урізала соцвидатки Фото: засідання Верховної Ради України

"За" проголосували 228 парламентарів

Верховна Рада України урізала соціальні витрати. Законопроект №3628 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики)" підтримали 228 депутатів ВРУ.

Закон пропонує внести зміни в закон "Про індексацію грошових доходів населення" і встановити, що індексація доходів населення проводиться в разі, якщо величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації в розмірі 103% (зараз - 101%)

Документом пропонується внести ряд змін в закон "Про пенсійне забезпечення", відповідно до яких учителі матимуть право на пенсію за вислугою років після досягнення 55 років (зараз - незалежно від віку), але передбачений поступовий перехід до нової нормі.

Закон встановлює, що тимчасово, в період з 1 січня по 31 грудня 2016 року, максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати 10 740 гривень.

Також вводиться мінімальний вік виходу на пенсію за вислугою років для співробітників сфер охорони здоров'я та соціального забезпечення, артистів театральних та інших творчих колективів, співробітників і льотно-випробувального складу.

Законом, зокрема, продовжується до 1 січня 2017 норма про виплату працюючим пенсіонерам 85% пенсії, у разі, якщо їх заробітна плата становить понад 1,5 встановлених для втратили працездатність осіб прожиткових мінімумів.

Уряд пропонує ВРУ доповнити закон "Про банки та банківську діяльність" нормою про те, що інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками Міністерству фінансів з метою проведення верифікації та перевірки достовірності інформації, поданої фізособами для отримання соціальних виплат, пільг, субсидій, зарплат. Банки будуть надавати інформацію про відкрити рахунки, операції та залишки на рахунках.

Підкреслимо, що у разі нарахування та отримання соцвиплат, призначених на сім'ю або домогосподарство, інформація надається по кожному з членів сім'ї чи домогосподарства.

Крім того, законом встановлюється, що пільгові умови оплати харчування дітей у дошкільних навчальних закладах для багатодітних та малозабезпечених сімей та інших категорій, які потребують соціальної підтримки, надаються за рішенням органу місцевого самоврядування за рахунок коштів місцевого бюджету.

Норма, яка встановлювалася в попередній редакції, передбачала, що від плати за харчування дитини звільняються батьки або особи, які їх замінюють, у сім'ях, у яких сукупний дохід на кожного члена сім'ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку встановлюється законом про держбюджет для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах.

При цьому нардепи підтримали поправки, якими скасовується норма про передачу на фінансування з місцевих бюджетів пільгового проїзду військовослужбовців, ветеранів Збройних сил і правоохоронних органів, жертв політичних репресій та нацистських переслідувань, інвалідів (осіб, які їх супроводжують), ветеранів праці та постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи .

Нагадаємо, раніше Рада підтримала новий варіант податкової реформи.