ua en ru

Рада підтримала новий варіант податкової реформи

Рада підтримала новий варіант податкової реформи Фото: спікер Ради Володимир Гройсман

Законом передбачається встановлення єдиної ставки ЄСВ в розмірі 22%

Верховна Рада України прийняла за основу та в цілому законопроект №3688 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році". Відповідне рішення підтримав 251 нардеп.

Проектом закону, зокрема, пропонуються такі зміни в частині податку на додану вартість: удосконалення порядку відшкодування ПДВ з бюджету, який забезпечуватиме однакові вимоги та права для всіх платників податку, з урахуванням черговості подання платниками податку заявок на відшкодування ПДВ; запровадження офіційної публікації інформації про відшкодування ПДВ з бюджету у вигляді реєстру з відображенням у ньому даних про платника податку, заявлених до відшкодування з бюджету сум податку та стану їх відшкодування.

Крім того, вводиться два види реєстрів. Один для тих, у кого обсяги експорту перевищують 40%, другий - для інших експортерів. Ця норма набуде чинності з 1 лютого 2016 р.

Щодо акцизів - специфічні ставки акцизного податку на тютюнові вироби,тютюн та промислові замінники тютюну, а також мінімальне акцизне податкове навантаження і сплата акцизного податку з тютюнових виробів збільшуються на 40%, адвалорна ставка залишається без змін. Передбачається збільшити ставки на спирт, спиртові дистиляти та спиртові напої по відношенню до чинних на сьогодні - на 50%, на пиво - на 100%, на вина - на 100%. Запроваджується ставка акцизного податку на слабоалкогольні напої (вміст спирту від 0,5 до 8%) в розмірі 211,59 грн/на 1 л стовідсоткового спирту.

Також документом пропонується встановлення єдиної базової ставки ПДФО у розмірі 18% (замість двох діючих ставок 15% та 20%); для дивідендів залишається ставка у розмірі 5%; звільнення від оподаткування сум коштів, наданих платнику податку міжнародною фінансовою організацією у зв‘язку із здійсненням заходів щодо енергоефективності та енергозбереження; звільнення від оподаткування сум, прощених (анульованих) кредитором за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла (іпотечні кредити).

Щодо спрощення системи оподаткування, передбачаються наступні зміни: зменшення для платників ІІІ групи річного обсягу доходу з 20 млн гривень до 5 млн гривень; збільшення ставок для платників ІІІ групи: з 2 до 3% (для платників ПДВ) - та з 4 до 5% (для неплатників ПДВ); підвищення в 1,8 рази ставок єдиного податку для 4 групи платників (сільгосппідприємств); скасування на 2016 рік застосування коефіцієнту індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи.

Проектом закону встановлюються такі новації щодо акцизного податку: запровадження системи електронного адміністрування реалізації пального: введення акцизної накладної як обов'язкового електронного документу, який складатиметься при здійсненні всіх операцій з реалізації пального на внутрішньому ринку; унеможливлення випадків реалізації на АЗС не облікованих обсягів пального, з яких не сплачений акцизний податок.

Також пропонується внести ряд змін до закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", якими передбачається:

- встановлення єдиної ставки ЄСВ в розмірі 22%;
- підвищення максимальної величини бази нарахування ЄСВ з 17 до 25 мінімальних місячних заробітних плат;
- скасування ЄСВ, що утримується із заробітної плати (доходу) робітників (фізичних осіб).

Нагадаємо, парламентський комітет з питань податкової та митної політики має намір рекомендувати парламенту прийняти новий варіант податкової реформи №3688 від 22 грудня 2015 року за основу і одразу в цілому.