ua en ru

Рада звільнила від е-декларування солдатів, сержантів і курсантів

Рада звільнила від е-декларування солдатів, сержантів і курсантів Фото: Андрій Парубій

Таке рішення підтримали 268 нардепов

Верховна Рада України підтримала в другому читанні законопроект №6172 "Про внесення зміни до статті 3 закону "Про запобігання корупції". За документ проголосували 268 парламентарів, передає кореспондент РБК-Україна.

Актом передбачається звільнення від е-декларування солдатів, сержантів і курсантів.

Законопроектом встановлюється, що у разі, якщо військовослужбовець перебуває у зоні бойових дій, такий військовий не подає декларацію, поки він не повернеться із зони бойових дій. Військовому дається термін в три місяці для подання такої декларації після повернення.

Відзначимо, що в ході вчорашнього засідання антикорупційного комітету нардеп Тетяна Чорновол наполягала на внесенні правки, згідно з якою електронні декларації повинні подавати засновники, власники, редактори і головні редактори ЗМІ.

Однак у ході сьогоднішнього засідання ВР парламентар заявила про необхідність відхилити цю норму.

"Я пропоную виключити з цього переліку ЗМІ. Логіка дуже проста ... Ми повинні пропрацювати і прийняти закон про прозорість медіавласності. Там це розписано куди більш чітко", - пояснила вона.

При цьому 265 нардепів підтримали правку Чорновол, якою передбачається зобов’язати подавати е-декларацію осіб, які входять до складу наглядової ради державного банку, держпідприємства або держорганізації, що має на меті одержання прибутку.

Декларації, відповідно до норми, мають також подавати кандидати у народні депутати України, кандидати на пост президента України, кандидати в депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, кандидати на посади сільських, селищних, міських голів та старост.

Зобов'язання подавати е-декларації також встановлюється щодо фізичних осіб, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм (проектів) технічної або іншої, в тому числі безповоротної, допомоги у сфері запобігання, протидії корупції (як безпосередньо, так і через третіх осіб або будь-яким іншим способом, передбаченим відповідною програмою (проектом); є керівниками або входять до складу вищого органу управління, інших органів управління громадських об’єднань, інших непідприємницьких товариств, що здійснюють діяльність, пов’язану із запобіганням, протидією корупції, імплементацією стандартів у сфері антикорупційної політики тощо.

Крім того, проектом передбачається продовжити до 1 травня 2017 року строк подання щорічної декларації для осіб, які відповідно до цього закону подають таку декларацію вперше.

Підкреслимо, що голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв наполягав на направленні документа на повторне друге читання.

Нагадаємо, 14 березня Рада підтримала за основу законопроект №6172 "Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції". За документ проголосували 239 нардепів.