ua en ru

Рада має намір підвищити відповідальність органів держконтролю за перевищення повноважень

Рада має намір підвищити відповідальність органів держконтролю за перевищення повноважень Фото: Верховна Рада

Метою прийняття законопроекту є узгодження та уніфікація законодавства про держнагляд у сфері господарської діяльності

Верховна Рада України (ВРУ) має намір уточнити обсяг повноважень органів державного контролю (нагляду) у сфері господарської діяльності з одночасним підвищенням їх відповідальності за перевищення чи зловживання такими повноваженнями. Відповідний проект закону №2422а у першому читанні за основу підтримали 229 парламентарів, передає кореспондент РБК-України.

Зазначається, що метою прийняття законопроекту є узгодження та уніфікація законодавства України про держнагляд (контроль) у сфері господарської діяльності, виправдане та ефективне застосування заходів такого контролю.

Передбачається формування єдиної системи нормативно-правового регулювання при здійсненні державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності і впровадження додаткових правових гарантій для запобігання незаконному чи надмірному втручанню органів держконтролю (нагляду) у здійснення господарської діяльності суб’єктами господарювання.

Зокрема, пропонується внесення змін до ст. 19 Господарського кодексу України щодо встановлення строків одержання суб’єктом господарювання інформації про результати інспектування і перевірок його діяльності спеціальним законом, а саме Базовим законом (чинна редакція статті безпосередньо встановлює строк тривалістю 30 днів).

Також передбачається внесення змін до Кодексу цивільного захисту України щодо: поширення норм Базового закону на процедуру державного нагляду у сфері цивільного захисту; скорочення переліку підстав для повного або часткового зупинення роботи підприємств, об’єктів, окремих виробництв, експлуатації машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів, обставинами, що створюють загрозу життю та здоров’ю людей, врегулювання процедури повного або часткового зупинення, а також відновлення роботи (експлуатації); відшкодування шкоди, заподіяної юридичним та фізичним особам внаслідок незаконного застосування санкцій тощо.

Крім того, пропонується внесення змін до закону "Про захист прав споживачів", до закону "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", до закону "Про регулювання містобудівної діяльності".

Також передбачається втрата чинності пунктом 4 розділу ІХ "Прикінцеві положення" закону "Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції" в частині не застосування положень Базового закону при вжитті заходів ринкового нагляду.

Нагадаємо, Верховна Рада України планує встановити повне обмеження на проведення планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) до 30 червня 2016 року (крім проведення планових заходів Державною ветеринарною та фітосанітарною службою України в частині перевірки безпечності та якості харчових продуктів).