ua en ru

Рада хоче затвердити принцип мовчазної згоди на взяття рахунку на облік платника податків

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 2381 "Про внесення змін до Податкового кодексу України" (щодо спрощення умов ведення бізнесу)". За відповідне рішення проголосували 300 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Як заявила перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова, представляючи даний законопроект у парламенті, цей документ був розроблений з метою зменшення кількості процедур та часу реєстрації суб'єктів господарювання у фіскальній сфері.

"Це покращить позиції України у рейтингу Doing Business вже у 2016 р. Сьогодні ми займаємо 76 позицію. Після прийняття цих змін це буде 12 позиція в рейтингу", - сказала Севостьянова.

Як зазначається у пояснювальній записці, даний законопроект підготовлено з метою запровадження принципу мовчазної згоди у сфері оподаткування.

Прийняття цього закону дозволить спростити порядок взяття рахунків платників податків на облік контролюючими органами, у зв'язку із запровадженням принципу мовчазної згоди у сфері оподаткування, що, в свою чергу, значно спростить ведення бізнесу для тисяч підприємців, а також покращить позицію України у рейтингу Doing Business-2016 по індикатору "Реєстрація підприємств".

"Повідомлення про взяття контролюючим органом рахунка на облік здійснюється за принципом мовчазної згоди. Контролюючий орган після отримання від фінансової установи повідомлення про відкриття рахунка зобов'язаний в режимі реального часу взяти рахунок на облік або надіслати повідомлення про відмову у взятті контролюючим органом рахунка на облік із зазначенням підстав у порядку, визначеному цим Кодексом та розмістити в одноденний термін вказані повідомлення на своєму офіційному веб-сайті", - йдеться у законопроекті.

Під принципом мовчазної згоди розуміється набуття платником податків права на провадження певних дій без одержання згоди контролюючого органу за умови, що контролюючий орган у встановлений цим Кодексом строк не надіслав повідомлення про відмову у вчиненні дій, прийнятті документів, у взятті рахунка на облік. Копія повідомлення або опису прийнятих документів з відміткою про час та дату їх прийняття є підтвердженням звернення до контролюючого органу.

Згідно з законопроектом, у разі відсутності підстав для відмови у реєстрації особи як платника податку контролюючий орган зобов'язаний протягом 1 робочого дня (згідно діючого законодавства - протягом 3-х робочих днів) після надходження реєстраційної заяви до контролюючого органу внести до реєстру платників податку запис про реєстрацію такої особи як платника податку.

Нагадаємо, Україна має намір залучити 12 млрд дол. інвестицій при підвищенні в Doing Business.