ua en ru

Qatar Investment Authority може отримати 7,7-15% в російському банку ВТБ

Суверенний фонд Катару Qatar Investment Authority може отримати 7,7-15% в російському банку ВТБ, пише "Комерсант".

Про те, що Qatar Investment Authority веде переговори з групою ВТБ про інвестиції в розмірі 3-3,5 млрд дол., вчора повідомила британська газета The Daily Telegraph з посиланням на неназвані джерела. За даними видання, фонд може придбати додемісію акцій ВТБ на суму 1,5 млрд дол., а також облігації банку, конвертовані в акції, приблизно на таку ж суму. За відомостями видання, консультантами по угоді виступають Goldman Sachs і Citigroup. У ВТБ відмовилися коментувати цю інформацію.

Qatar Investment Authority утворений в 2003 році. За даними Sovereign Wealth Funds News.com, активи під управлінням становлять 60 млрд дол. Найбільші вкладення - Sainsbury (25,95%), Chelsfield Partners LPP (20%), London Stock Exchange (15,1%), Epicure Qatar Equity Opportunities (10,1%), Barclays Bank (6,65%), Lagardere (12,8%), а також Fortress Investment Group і Credit Suisse.

За словами двох джерел видання, знайомих з ситуацією, переговори перебувають "на просунутій стадії". За їх даними, остаточно структура угоди не визначена. Один з варіантів передбачає, що вона може пройти повністю в формі додемісії. Інший - що половину грошей держбанк залучить через конвертовані облігації. Що стосується емісії, то незалежно від обсягу спочатку її буде запропоновано викупити поточним акціонерам, після чого - ринковим інвесторам, серед яких катарський фонд буде позиціонується як якірний. Співрозмовники газети не виключили, що він стане не єдиним якірним інвестором.

Якщо угода дійсно відбудеться, то в залежності від її структури катарський фонд може отримати від 7,7% до 15% в капіталі держбанку. Це цілком вписується в схвалену урядом у жовтні минулого року програму подальшої приватизації ВТБ. У ній передбачається зниження частки держави з нинішніх 75,5% до 50% плюс 1 акції в два етапи: першим має пройти додаткова емісія, а другим - продаж частини державного пакета. До 2016 року держава має намір повністю вийти з капіталу ВТБ. Правда, спочатку передбачалося, що це буде робитися у формі SPO - тобто акції банку будуть запропоновані широкому колу інвестору. Викуп такого великого пакета катарським фондом може перетворити процес приватизації з публічного в клубний.

Втім, серйозно на ціну акцій сильно це не вплине. "Зрозуміло, що ВТБ не погодиться продати пакет з мультиплікатором нижче одного капіталу, а араби навряд чи погодяться купити пакет вище одного капіталу, це буде 6,3 коп. за акцію", - міркує директор аналітичного департаменту ІФК "Метрополь" Марк Рубінштейн. 14 лютого ціна закриття акцій ВТБ на Московській біржі складала 5,65 коп. за акцію, що відповідає мультиплікатору 0,8% до капіталу та на 38% нижче, ніж ціна на SPO два роки тому. При цьому серйозного потенціалу для подальшого зростання в акцій ВТБ, на думку аналітиків, немає. Про це говорить і те, що зростання вартості акцій ВТБ, що почався в середу злетом котирувань на 5,5% при зростанні індексу ММВБ всього на 1,7%, учора сильно сповільнилося. У першій половині дня в четвер акції банку піднімалися ще на 5%. Однак за підсумками дня акції додали в ціні всього 1,5%, хоча індекс залишився на рівні закриття середовища.
Залучення в якості інвестора катарського фонду цілком зрозуміло, говорять інвестбанкіри. "Представники ВТБ шукали інституціонального інвестора, який би мав апетит і до країновому ризику, і до банківського, - розповідає один зі співрозмовників газети. - І при цьому у нього повинні були б бути великі вільні гроші. Ні в Європі, ні в Америці зараз таких інвесторів просто немає". "З цим фондом ВТБ вів переговори під час SPO в 2011 році, але він так і не став брати участь в приватизації держпакету, - відзначає джерело видання в західному банку. - ВТБ веде переговори з усіма, у кого багато грошей і хто після того, як увійде, не буде брати активну участь в управлінні. Це не тільки катарські фонди, але й, наприклад, китайські". "Зараз інвестори переоцінюють своє ставлення до банківських ризиків, і ми спостерігаємо, що їх інтерес до російських банківських активів підвищується", - говорить заступник голови "Сбєрбанку" Антон Карамзін.

Втім, факт переговорів з фондами зовсім не означає, що в підсумку операція буде закрита, відзначають експерти. "Коли арабські фонди ведуть переговори зі структурами, близькими до держави, з міркувань політкоректності вони на все погоджуються. Однак коли справа доходить до підписання договорів, ситуація може змінитися, а первинна пропозиція інвестора може трансформуватися так, що стане неприйнятним для держструктур", - міркує керуючий великого західного фонду. "Взагалі то, як ця інформація з'явилася на ринку, схоже на використання інсайдерської інформації для покупки акцій в розрахунку на зростання їх ціни, - говорить керуючий партнер ІК "Третій Рим" Андрій Мовчан. - Інформація про угоду з'явилася сьогодні, а акції на біржі почали рости за день до її виходу". У ФСФР повідомили, що служба вивчає ситуацію і аналізує новинний фон навколо банку ВТБ. Крім того, в службі пояснили, що буде запитана необхідна додаткова інформація.

Читайте також: Чистий прибуток українського "ВТБ Банку" в 2012 р. склав 951,4 млн грн

Нагадаємо, російському ВТБ належить український "ВТБ Банк".