ua en ru

Путін визнав військове втручання Росії в Криму, - Держдеп США

Представник Держдепартаменту США Джен Псакі заявила, що Президент Росії Володимир Путін фактично визнав, що російські збройні сили діяли на території Криму в 2014 році і були готові до агресивних дій. Про це вона заявила, коментуючи фільм "Крим. Шлях на Батьківщину", передає Bloomberg.

"Рік тому президент Путін заявив всьому світу, що російські збройні сили не втручалися у ситуацію в Криму. Тепер він визнає перед усім світом, що російські війська насправді втрутилися, і це його власні слова", - зазначила Псакі.

"Я вважаю, що вони (російські влади, - ред.) зізналися перед усім світом не тільки у факті військового втручання, але і в тому, що вони були готові зробити більш агресивні дії", - сказала представник Держдепу на прохання журналіста прокоментувати слова Путіна про те, що він був готовий привести в стан бойової готовності ядерні сили в березні 2014 року.

За словами Псакі, в минулому році "народ України обрав майбутнє, засноване на цінностях демократії, свободи торгівлі і верховенства закону". У відповідь Росія "насильно захопила Крим", після чого "влаштувала так званий референдум в спробі виправдати свої дії".

"За останній рік Росія влаштувала в Криму масові репресії, в тому числі вигнавши некомерційні організації і змусивши неросійські національні меншини, наприклад, кримських татар, виїхати чи втекти", - заявила Псакі.

Зазначимо, секретар РНБО України Олександр Турчинов також вважає, що Путін у фільмі про Крим сам задокументував свій злочин.