ua en ru

Обама і Путін не зустрінуться через "шатдаун"

Бюджетна криза, що вибухнула в США, змусила голову держави Барака Обаму скасувати заплановане турне по країнах Азії, передає Reuters.

Через розбіжності в конгресі по бюджету на 2014 фіскальний рік, які призвели до того, що більшість федеральних установ припинили роботу з 1 жовтня 2013 р., президент відмовився від поїздки на саміт АТЕС в Індонезії і візиту в Бруней.

Передбачалося, що в рамках саміту АТЕС американський лідер зустрінеться з президентом Росії Володимиром Путіним. Раніше з тієї ж причини були скасовані візити Обами в Малайзії і на Філіппіни.

Нагадаємо, конгрес США не зміг до початку нового фінансового року прийти до єдиної думки з питання фінансування уряду і прийняття держбюджету. У країні був оголошений "шатдаун" - тимчасова часткове припинення роботи держапарату.

Близько 800 тис. бюджетників були змушені взяти неоплачувану відпустку на невизначений термін: поки американська влада не вирішить, звідки і в якій кількості брати гроші на підтримку працездатності уряду.

Республіканці, під контролем яких знаходиться нижня палата американського парламенту, намагаються змусити Обаму і демократів піти на поступки в обмін на відновлення фінансування урядових витрат і підвищення стелі державного боргу.

В першу чергу вони домагаються відміни, відстрочення або скорочення фінансування головної реформи Обами - в галузі охорони здоров'я.