ua en ru

Публічне розміщення акцій Московської біржі може початися в кінці січня

Публічне розміщення акцій Московської біржі може початися вже в кінці січня-початку лютого, повідомляють джерела на ринку. Зараз торговельна площадка з'ясовує, чи є попит на її папери, і намагається визначитися з ціною розміщення.

"Можливо, біржа відкриє книгу заявок на наступному тижні, інакше ймовірність вдало провести IPO буде меншою, так як може закінчитися сприятлива ситуація на ринку", - пояснило джерело. Інший фінансист, близький до одного з банків-організаторів, сказав, що на цьому тижні повинні початися зустрічі аналітиків та інвестбанкірів з потенційними інвесторами. "Зазвичай після цього емітент визначається з ціною розміщення та відкриває книгу заявок", - сказав банкір. Він не виключає, що це може відбутися в кінці січня-початку лютого.

Учасники ринку розповіли, що з понеділка, коли торговельна площадка офіційно заявила про намір провести IPO, вона почала розсилати матеріали до майбутнього розміщення з оцінкою своєї капіталізації. Деякі банки-організатори запропонували інвесторам купити акції біржі виходячи з її капіталізації 4,5-5,4 млрд дол., інші оцінюють її вартість в 6 млрд дол. "ВТБ Капітал", будучи одним з організаторів, як повідомило вчора джерело, оцінило капіталізацію біржі в 4,5-5,3 млрд дол.

Представники Московської біржі вчора відмовилися від коментарів.

За словами портфельного керуючого Allianz Investments Олега Попова, за коефіцієнтом ціна/прибуток Московська біржа оцінена на рівні 16, що відповідає вартості аналогічних іноземних торгових майданчиків. "Інша справа, що іноземні біржі мають більший потенціал для подальшого зростання виручки та EBITDA, а в Росії занадто багато факторів, які заважають розвитку фінансового ринку", - вважає фінансист. Велика частина акцій Московської біржі, за його словами, буде, швидше за все, викуплена великими іноземними інституційними інвесторами.

Мінімальний обсяг розміщення запланований на рівні не нижче 500 млн дол. Акції для продажу можуть бути запропоновані "ММВБ-Фінанс", додатковий обсяг може бути реалізований через MICEX (Cyprus). Всім існуючим акціонерам Московської біржі, крім ЦБ, буде надана можливість продати акції в рамках IPO. Пріоритетним правом продати свої пакети на розміщенні володіють колишні акціонери РТС - "Альфа-банк" (володіє 1,82% Московської біржі), "Атон" (1,84%), Da Vinci Capital (близько 3%) і НП "РТС" (0 , 93%). Вчора стало відомо, що рада директорів НП "РТС" на цьому тижні буде вирішувати питання про продаж в рамках IPO всього свого пакета акцій.

Нагадаємо, Московська біржа була утворена в результаті злиття ММВБ і РТС. Вона є співвласником ПФТС та Української біржі.

Читайте також: Організатори IPO оцінили Московську біржу в 4,2-6,5 млрд дол