ua en ru

Організатори IPO оцінили Московську біржу в 4,2-6,5 млрд дол

Московська біржа оголосила про намір провести IPO на власної торгової майданчику в Росії. Банки-організатори розміщення попередньо оцінюють капіталізацію біржі в середньому в діапазоні від 4,2 до 6,5 млрд дол. Про це пише Reuters з посиланням на свої джерела.

Згідно з повідомленням, акціонери біржі розраховують отримати від розміщення не менше 500 млн дол.
Початок роуд-шоу IPO планується 4 лютого, закриття книги заявок - 14 лютого.

"Це не звичайне розміщення, більшість акцій будуть продавати існуючі акціонери біржі, тому обсяг IPO зараз невідома, але очікується, що він складе не менше 500 млн дол.", - сказало джерело.

Хто з акціонерів візьме участь у продажу поки не знають точно навіть організатори угоди. В офіційному повідомленні уточнюється, що ЦБР продавати не буде.

"Всім існуючим акціонерам Московської біржі, крім Центрального банку РФ, буде надана можливість запропонувати свої акції до розміщення", - говориться в повідомленні.

Біржа збирається запропонувати акції в РФ як інституційних, так і роздрібним інвесторам, але з лістингом тільки на Московської біржі в РФ. Раніше джерела Рейтер говорили про плани лістингу біржі як в Росії, так і в Лондоні.
Акції будуть запропоновані одним або обома дочірніми компаніями Московської біржі - MICEX (CYPRUS) Limited і ММВБ-Фінанс.

Глобальними координаторами і спільними букраннерами розміщення виступають Credit Suisse, JPMorgan, Sberbank CIB і ВТБ Капітал. У числі спільних букраннерів складаються також Deutsche Bank, Goldman Sachs International, Morgan Stanley, Ренесанс Капітал та UBS Investment Bank.

Переважаючим акціонером Московської біржі залишається Центробанк РФ, що володіє 24,3% акцій. Державному "Ощадбанку Росії" належить 10,3% в капіталі біржі, "Внешэкономбанку" - 8,7%. ЄБРР є власником 6% пакета. З 6% акцій мають російський "Юнікредит банк" і ВТБ.

Торік акціонерами Московської біржі стали найбільша у світі компанія BlackRock і американський фонд Cartesian Capital Group за сприяння російського фонду прямих інвестицій.

Московська біржа була утворена в результаті злиття ММВБ І РТС.

Читайте також: Сукупний чистий прибуток групи "Московська біржа" за РСБО за 9 місяців 2012 р. виріс на 21% - до 253,7 млн дол.