ua en ru

Протестні настрої серед росіян впали до рекордно низького рівня

Соціологи "Левада-центру" зафіксували рекордно низький рівень протестних настроїв серед росіян. Люди не хочуть виходити на вулицю ні з економічними, ні з політичними вимогами. Третина росіян схвалюють боротьбу влади з "п'ятою колоною".

Соціологи "Левада-центру" зафіксували рекордно низький рівень протестних настроїв серед росіян. Люди не хочуть виходити на вулицю ні з економічними, ні з політичними вимогами. Третина росіян схвалюють боротьбу влади з "п'ятою колоною". Експерти пов'язують це з впливом телевізійної пропаганди з приводу українського кризи, але прогнозують, що її ефект буде короткочасним.

Згідно з червневим опитуванням "Левада-центру", вважає малоймовірною можливість протестів з політичними вимогами у своєму місті чи сільському районі 81% росіян, а виступів проти падіння рівні життя - 76% опитаних (останній показник - рекордний за 20 років спостережень). Тільки 14% допускають політичні демонстрації, мітинги, страйки, 19% вважають можливим протест на захист свого добробуту. Готові взяти участь у такого роду протести ще менше людей. Лише 9% росіян взяли б участь у протестах з політичними вимогами, 15% - з економічними. Не брали б участь 83 78% респондентів відповідно.

Ще в лютому цього року в економічний і політичний протести не вірили на 10% менше росіян (66 і 71% відповідно). У пік невдоволення в 2005р. (монетизація пільг) ймовірність будь-яких протестів не вірили 56% росіян, в 2011-2012рр. (протести за чесні вибори) - від 65 до 75%. Найвищий рівень очікування протестів був у 1997-1998рр. (коли відбувся передостанній фінансова криза): тоді можливість таких виступів визнавали до 40%.

Оцінка ймовірності протестів по тим або іншим мотивам і готовність брати в них участь демонструють різні явища, каже експерт "Левада-центру" Наталія Зорка. За її словами, перший показник серед росіян демонструє хронічне невдоволення, а готовність протестувати хоча і коливається, але в реальності до масових протестів не призводить.

По відношенню до противників режиму - "іноземних агентів" і "п'ятій колоні Заходу" - думки росіян розділилися. Про те, чи виправдана з ними боротьба, соціологи "Левада-центру" питали за пропозицією РБК. Майже третина (36%) вважають цю боротьбу повністю виправданою, майже чверть (27%) впевнені, що це спроба влади захистити себе від критики з боку суспільства і що в країні немає жодної "п'ятої колони". Але найбільша група респондентів (38%) не змогла відповісти.

Посилення політичної системи зустрічає підтримку, тому що безпосередньо людей воно не стосується, каже Наталія Зорка. Суспільство під впливом пропаганди знаходиться в агресивно-роздратованому стані, мобілізація є, але вона поверхнева - без розуміння того, що відбувається. За оцінкою експерта, імперські настрої і рівень мобілізації в суспільстві поступово падають.

Найбільша кількість противників тиску держави на інакодумців - у Москві (49%), а прихильників - у містах з населенням до 100 тис. осіб (40%). З вікових груп найнегативніше до "п'ятої колони" належать люди у віці 40-54 року: 37% серед них схвалюють дії держави, 31% - ні. Найбільше підтримують державну політику проти "п'ятої колони" ті споживачі, хто може дозволити собі тільки продукти (38%), найменше - ті, хто може купити продукти і одяг (34%). Найбільше число тих, хто не визнає існування "п'ятої колони", серед найзаможніших респондентів (можуть дозволити собі покупку автомобіля (44%)).

Опозиціонер Ілля Яшин скептично ставиться до результатів опитування, але погоджується, що для опозиції нинішня ситуація несприятлива. На його думку, мобілізація суспільства в зв'язку з подіями на Україні короткочасна, оскільки реальні проблеми людей як і раніше не вирішуються і рівень життя не зростає. У перспективі, вважає Яшин, економічні та політичні проблеми вийдуть назовні і виведуть людей на вулиці.

Про те ж говорить і Зорка. "Економічна ситуація значно погіршиться, поки люди цього не відчувають, але ціна приєднання Криму ще позначиться. Люди відчують підвищення тарифів ЖКГ, проблеми з пенсіями та іншими виплатами", - прогнозує соціолог.

Для кандидатів від влади (цієї осені відбудуться вибори 30 губернаторів і 14 заксобраний) цей виборчий цикл комфортний, каже політолог Михайло Виноградов. Однак, за його словами, вони ризикують зіткнутися з "холодним душем внутрішньої порядку". "Півроку країна жила без внутрішньої порядку денного, все затьмарила Україна. Тому кандидатам доведеться зіткнутися з вічними проблемами: ЖКГ, охорона здоров'я тощо", - прогнозує політолог.

20-23 червня 2014 р. за репрезентативною всеросійською вибіркою міського і сільського населення серед 1600 осіб у віці 18 років і старше в 134 населених пунктах 46 регіонів країни. Статпохибка - до 3,4%.