ua en ru

Простій "Містралів" обійдеться Франції в 3 млн євро щомісяця

Простій "Містралів" обійдеться Франції в 3 млн євро щомісяця Фото: Містраль

Росія припинила виплати за контрактом приблизно чотири місяці тому

Простій двох вертольотоносців "Містраль", які Франція побудувала для Росії, але відмовляється передавати через ситуацію в Україні, щомісяця обходиться в суму до 3 млн євро, пише Bloomberg з посиланням на джерело, знайоме зі справою.

Ще один співрозмовник агентства розповів, що Росія припинила виплати за контрактом приблизно чотири місяці тому. Співрозмовник Bloomberg попросив не називати його ім'я, оскільки йому не дозволено обговорювати це питання. За його словами, Росія вже сплатила більшу частину споруди першого корабля і частина другого. Раніше повідомлялося, що Росія вже виплатила в якості авансу 1 млрд євро.

Витрати на утримання вертольотоносців лежать на суднобудівної компанії DCNS. Їй же належить повернути виплачені кошти клієнту, російської Об'єднаної суднобудівної корпорації (ОСК), у разі скасування угоди.Французька компанія відмовилася говорити Bloomberg про те, чи були відкладені у неї кошти на цей випадок, і взагалі коментувати цю тему.

Контракт на поставку вертольотоносців вартістю 1,2 млрд євро буде обговорюватися в ході зустрічі президента Франції Франсуа Олланда і президента Росії Володимира Путіна, яка відбудеться в п'ятницю, 24 квітня, у Вірменії.

У середу, 22 квітня, Олланд на спільній прес-конференції з українським президентом Петром Порошенком, вперше відкрито натякнув на можливість розірвання угоди, відзначає Bloomberg. Він зазначив, що у нього з президентом Путіним є повна ясність з цього питання.

"На даний момент поставити "Містралі" Росії не представляється можливим. Тут діє простий принцип - якщо кораблі не будуть поставлені, то я не бачу можливості брати за них гроші", - цитувало Олланда Le Figaro.

"Згідно з наявними варіантами буде або оплата поставки, або повернення грошей", - сказав він.

Нагадаємо, влада Франції має намір поставити вертольотоносці "Містраль" країнам Європейського союзу замість Російської Федерації.