ua en ru

Промвиробництво в Китаї у липні відчутно виросло

У липні 2013 р. промислове виробництво в Китаї відчутно виросло, при цьому темпи зростання перевищили очікування аналітиків. Нові дані збільшують шанси на прискорення економіки країни в III кварталі.

У липні 2013 р. промислове виробництво в Китаї відчутно виросло, при цьому темпи зростання перевищили очікування аналітиків. Нові дані збільшують шанси на прискорення економіки країни в III кварталі, повідомляє телеканал "Росія 24".

Промислове виробництво виросло на 9,7% в річному виразі. За підсумками січня-липня показник додав 9,4%.

Аналітики, опитані Dow Jones Newswires, чекали зростання на 9% в річному виразі.

У місячному виразі виробництво виросло на 0,88%. У червні показник додав усього 0,68%.

Окрім цього, Національне бюро статистики повідомило про зростання роздрібних продажів на 13,2%, а також про зростання інвестицій в основні кошти без урахування домогосподарств сільською місцевості за підсумками перших семи місяців 2013 р. на 20,1%. Споживчі ціни виросли на 2,7% в липні.

Прискорення темпів зростання промвиробництва може укріпити надії на те, що Китай зможе уникнути глибшого економічного спаду. Сильна промисловість дозволить добитися цільового рівня по темпах зростання ВВП в 7,5%.

"Ці дані підтверджують, що Китай досяг дна", - вважає старший економіст Credit Agricole CIB в Гонконзі Даріуш Ковальчик.

У II кварталі економічне зростання знизилося до 7,5%, тоді як в I кварталі він знаходився на рівні 7,7%, що викликало суперечки про необхідність стимулювання економіки. При цьому китайська влада впевнена, що економічне зростання цього року буде поблизу цільового рівня в 7,5%, чому сприяє стійке зростання інвестицій.

Нагадаємо, дані по зовнішній торгівлі Китаю за липень перевершили всі очікування аналітиків. Експорт з країни виріс на 5,1% в порівнянні зі зниженням у червні на 3,1%. Імпорт також показав істотне зростання на 10,9%, при тому, що в червні був зафіксований спад на 0,7%. Позитивне сальдо торгового балансу знизилося з 27,1 млрд дол. до 17,8 млрд дол.