ua en ru

Промвиробництво в Китаї в серпні показало найшвидше зростання за останні 17 місяців

Промислове виробництво в Китаї зростала найшвидшими темпами в серпні за останні 17 місяців, склавши 10,4% у річному вираженні, що збільшує ймовірність відновлення економіки в поточному кварталі. Про це свідчать дані Національного бюро статистики. 

Промислове виробництво в Китаї зростала найшвидшими темпами в серпні за останні 17 місяців, склавши 10,4% у річному вираженні, що збільшує ймовірність відновлення економіки в поточному кварталі. Про це свідчать дані Національного бюро статистики, повідомляє "Росія 24". Аналітики, опитані Bloomberg, очікували зростання лише на 9,9%.

Роздрібні продажі зросли на 13,4%, тоді як інвестиції в основні засоби без урахування сільських домогосподарств зросли на 20,3% у січні серпні. Примітно, що аналітики чекали зростання роздрібних продажів на рівні 13,3%. У липні показник зріс на 13,2%.

"Всі економічні дані, опубліковані з липня, були досить позитивними, показавши помітне короткострокове відновлення", - сказав головний економіст JPMorgan в Китаї Чжу Хайбин.

Китай отримує значні переваги від зростання світового попиту. Минулого тижня Goldman Sachs повідомив, що підвищує прогноз економічного зростання в III і IV кварталах. Раніше свої прогнози JPMorgan підвищили і Deutsche Bank. JP Morgan очікує зростання на рівні 7,6%, тоді як попередній прогноз передбачав зростання на рівні 7,4%.

Судячи за даними за останні два місяці, уряд все ж зможе досягти темпів зростання за підсумками року на рівні 7,5%, що є метою влади. Крім цього, ринок очікує від влади анонсування нових заходів зі стимулювання економіки.

Нагадаємо, в липні 2013 р. промислове виробництво в Китаї виросло на 9,7% в річному вираженні. Прискорення темпів зростання промвиробництва може зміцнити надії на те, що Китай зможе уникнути більш глибокого економічного спаду. Сильна промисловість дозволить домогтися цільового рівня за темпами зростання ВВП в 7,5%.

У II кварталі економічне зростання знизився до 7,5%, тоді як в I кварталі він перебував на рівні 7,7%, що викликало суперечки про необхідність стимулювання економіки. При цьому китайські власті упевнені, що економічне зростання в цьому році буде поблизу цільового рівня в 7,5%, чому сприяє стійке зростання інвестицій.