ua en ru

Прокуратура Житомирської обл. порушила кримінальні справи проти представників Бердичівської виправної колонії

На виконання завдання Генеральної прокуратури України прокуратурою Житомирської області порушено дві кримінальні справи за фактами зловживання службовим становищем службовими особами Бердичівської виправної колонії та Бердичівського виправного центру. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України (ГПУ).

На виконання завдання ГПУ органами прокуратури проведено перевірки додержання вимог законодавства про оплату і охорону праці засуджених, які відбувають покарання у виді позбавлення та обмеження волі та їх залучення до суспільно корисної праці в установах виконання покарань Державної пенітенціарної служби України.

Перевірками встановлено непоодинокі факти порушення кримінально-виконавчого та трудового законодавства щодо реалізації конституційного права засуджених громадян на працю, відповідно своєчасного одержання винагороди за виконану роботу, забезпечення працюючих безпечними умовами праці, а також щодо контролю за організацією виробничого процесу.

Зокрема, прокуратурою Житомирської області порушено дві кримінальні справи за фактами зловживання службовим становищем службовими особами Бердичівської виправної колонії та Бердичівського виправного центру, які впродовж 2011 року проводили відрахування із заробітної плати засуджених на підставі виконавчих листів за рішенням судів про стягнення шкоди, заподіяної громадянам, юридичним особам і державі, однак кошти в сумі понад 50 тис. грн. не перераховували стягувачам, а використовували в інтересах третіх осіб.

Загалом у цій сфері порушено 8 кримінальних справ, внесено 170 документів реагування, за наслідками розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 137 службових осіб органів Державної пенітенціарної служби України.

Нагадаємо, що Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну терміново реформувати правову систему, щоб забезпечити викорінення практики катування осіб, які тримаються під вартою. Про це йдеться у рішенні Європейського суду з прав людини від 15 травня 2012 року у справі "Каверзін проти України", яке отримало Міністерство юстиції України.