ua en ru

Прокуратура Іспанії: главу Слідкому РФ було призначено мафією

Прокуратура Іспанії: главу Слідкому РФ було призначено мафією Фото: Олександр Бастрикін (Scandaly.ru)

У російській пресі з'явилася доповідь іспанських слідчих у справі щодо російської мафії

Голова Слідчого комітету Російської Федерації (СК РФ) Олександр Бастрикін отримав свою посаду завдяки зв'язкам з мафією. Про це йдеться в опублікованій The New Times доповіді прокуратури Іспанії у справі про російську мафію, повідомили сьогодні у прес-службі мережевого руху "Відкрита Росія".

Як зазначається, іспанські слідчі називають "просування Сашка" (Бастрикіна, - ред.) головною вдачею групи кримінального авторитета Геннадія Петрова, яка займалася відмиванням грошей в Іспанії.


Зокрема, прокурори посилаються на прослуховування поліцією розмов Петрова та інших фігурантів справи.

Так, 28 червня 2007 року Ігор Соболевський (тодішній адвокат, згодом заступник голови СК РФ, - ред.) повідомив Петрову, що "Саша" (Бастрикін) дякує тому за призначення на посаду. Сам Соболевський завдяки Петрову і за участю депутата Рєзніка, як випливає з матеріалів справи, був призначений заступником Бастрикіна у 2008 році.

Крім того, іспанська прокуратура стверджує, що нинішній глава російської Федеральної служби з контролю за обігом наркотиків Микола Аулов також пов'язаний з Петровим. У 2006-2008 роках Аулов працював начальником главку МВС РФ по Центральному федеральному округу і за півтора року 78 разів телефонував Петрову.

"Має сенс відзначити дії людей Аулова, виконані на прохання Петрова, а саме затримання кількох поліцейських через те, що ті діяли проти інтересів людини з оточення Петрова... Також Микола Аулов, користуючись своїми зв'язками на місцевому і федеральному рівні, надає підтримку і сприяє випуску ліцензій та інших видів дозволів в особистих і бізнес-інтересах Петрова і його оточення. Аулов отримував грошову винагороду від Петрова", - йдеться в доповіді.

При цьому іспанські слідчі запевняють, що Аулов допомагав Петрову розправлятися з конкурентами у злочинному середовищі, і в цих розборках, за їх даними, був задіяний і президент РФ Володимир Путін.

Згідно з доповіддю іспанської прокуратури, в розмові 2 липня 2007 року з Петровим екс-депутат Держдуми Михайло Глущенко (організував вбивство правозахисниці Старовойтової) пропонував "поговорити з Колею", щоб вирішити проблему "безрукого" (Володимира Барсукова (Кумаріна), конкурента Петрова у бандитському світі Петербурга).

Пізніше, через півтора місяці, Кумаріна було заарештовано. У розмові зі своїм спільником наступного дня Петров повідомив, що Кумарін "був затриманий за ордером "Царя"". На думку слідства, "Царем" обвинувачені називали Путіна.

Нагадаємо, у червні прокуратура Іспанії вже висловлювала підозру у зв'язках оточення Путіна з мафією. Тоді до суду було направлено обвинувальний висновок щодо справи тамбовської ОЗГ, у якій згадується про можливі зв'язки фігурантів з екс-міністром оборони РФ Анатолієм Сердюковим і екс-прем'єром Віктором Зубковим.