ua en ru

Прокуратура Донецької області розслідує затоплення бойовиками "ДНР" шахти "Юнком"

Прокуратура Донецької області розслідує затоплення бойовиками "ДНР" шахти "Юнком" Фото: шахта "Юнком" (facebook.com-donbassgeosociety)

Прокуратура кваліфікувала злочин як екоцид

Прокуратура Донецької області відкрила справу за фактом затоплення бойовиками терористичної організації "Донецька народна республіка" (ДНР) шахти "Юнком", яка знаходиться на території підконтрольній бойовикам. Про це повідомив в Facebook прокурор Донецької області Євген Бондаренко.

"Прокуратура Донецької області внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого ст. 441 (екоцид) КК України. Досудове розслідування по вказаному кримінальному провадженню здійснюватиметься ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях під процесуальним керівництвом прокуратури", - йдеться в повідомленні.

Встановлено, що у квітні 2018 року представники "ДНР" прийняли рішення і анонсували припинення відкачування води з єнакіївської шахти "Юнком", яка розташована на тимчасово окупованій території в селищі Бунге. Такі дії окупантів можуть спричинити екологічну катастрофу, яка буде полягати в радіоактивному, хімічному забруднення грунтових і поверхневих вод місцевості.

Нагадаємо, 18 квітня міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак після засідання Комітету парламентської асоціації Україна-ЄС у Страсбурзі заявив, що можливе затоплення бойовиками шахти "Юнком" на Донбасі, за оцінками фахівців, є серйозною загрозою для екологічної безпеки не лише України, але й сусідніх країн.