ua en ru

Прогнозування надходжень до бюджету-2014 від приватизації ускладнений зупинкою її урядом, - нардеп

Перший заступник голови Спеціальної контрольної комісії парламенту з питань приватизації, народний депутат з фракції "Удар" Павло Різаненко вважає, що прогнозувати надходження в бюджет від приватизації до 2014 р. важко, адже на сьогоднішній день приватизація де-факто зупинено урядом. Про це він заявив кореспонденту РБК-Україна.

"Ситуація дуже складна з об'єктивних причин, адже приватизація де-факто варто. У нас же ситуація, як ви знаєте, коли дефіцит бюджету за 7 місяців поточного року - 30 мрдл грн, доходи бюджету за 8 місяців - менше того, що було (за відповідний період минулого року). Логічно було очікувати при падінні ВВП, але у нас, як мантру повторювали, що доходи ростуть... В цій ситуації, коли є дефіцит, логічно, що шукають інші надходження, не податкові та один з основних джерел - це приватизація. Тобто це доходи не від залучення боргу. Та насправді у нас нуль по приватизації, тому що єдине, що продали в серпні місяці - залишки "Донбасенерго". Це єдиний актив, який був проданий з великих підприємств, ...хоча в програмі (приватизації) дуже багато великих підприємств - Одеський припортовий і повністю вся енергетика", - зазначив парламентарій.

На думку Різаненко, причини такого стану справ полягає в тому, що "у зв'язку з виборами 2012 р. змінився баланс сил між олігархами і впливовими гравцями, і зупинилася реалізація тих домовленостей, які існували".

"Можу сказати про "Запорізькому титаномагнієвому завод", де було розплановано, що він весь дістанеться Фірташу, в результаті якогось інвестиційного конкурсу компанії, ...так от, цей процес зупинився і так сталося, що розпочався він до виборів, а завершився після виборів. І на сьогодні все повністю зупинено і стало зрозуміло, що уряд просто не дає директиву конкретній людині поставити підпис. Це уряд робить навмисно. Тобто... сам уряд гальмує приватизацію, він не проводить", - сказав Різаненко.

Через таку ситуацію, вважає парламентарій, прогнозувати надходження в бюджет наступного року досить складно, адже "уряд в ручному режимі вирішує, що приватизувати де-факто і зараз цей процес з моменту після виборів стоїть і нічого суттєвого не приватизується".