ua en ru

Профспілка енергетиків чекає від Демчишина затвердження енергобалансу на 2015 р

Профспілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості України ("Укрэлектропрофсоюз") очікує від голови Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина негайного затвердження прогнозного балансу електроенергії об'єднаної енергосистеми України на 2015 рік на підставі протоколу, підписаного енергогенеруючими компаніями і міністерством. Про це йдеться в листі, направленому енергетиками на ім'я Демчишина.

Повідомляється, що дане питання буде пріоритетним на завтрашній зустрічі "Укрэлектропрофсоюза" з профільним міністром, яка пройде в міністерстві.

На зустріч з Демчишиним запрошені також керівники Національної комісії з регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЭКУ), ДП "Енергоринок", ДП НЕК "Укренерго" та представники від енергогенерації - компаній "ДТЕК", "Центренерго" і "Донбасенерго".

Енергетики називають ситуацію в галузі "надзвичайно критичною" і сподіваються на "адекватне реагування і вирішення проблем" з боку міністра.

"Виробництво електроенергії в січні-лютому 2015 р. зменшилося на 29%. Запаси вугілля на складах ТЕС знизилися до критичного рівня. Рівень розрахунків в енергетиці впав до 70%. Гостро стоїть питання енергетичного балансу. Незбалансованість цін на енергоносії - причина не тільки енергетичний, але й економічної кризи", - підкреслюється в документі.

В ході зустрічі енергетики вимагають від міністра Демчишина пропозицій з подолання кризи в галузі, зокрема, щодо відновлення 100%-их розрахунків з теплогенерацією за вироблену електроенергію, повного завантаження українських ТЕС і встановлення економічно обґрунтованого тарифу.

Окремим пунктом зустрічі значиться забезпечення умов для підготовки енергосектору до опалювального сезону 2015-2016 років.

Раніше неодноразові зустрічі і листи, направлені на адресу керівництва Міненерго, до конструктивного діалогу не привели.

Нагадаємо, в кінці лютого керівники 8 енергетичних асоціацій і 2 профспілок направили на ім'я Президента та прем'єр-міністра України листа, в якому висловили стурбованість різким погіршенням в роботі НКРЕКП після того як її керівником був призначений Дмитро Вовк, який не має досвіду роботи в енергетиці, ні в комунальному господарстві. Експерти скаржилися на те, що в комісії відсутня яка-небудь координація роботи, керівники структурних підрозділів і працівники апарату дезорієнтовані стосовно пріоритетних завдань, а НКРЕКП швидко втратила ознаки сильного і незалежного регулятора.

На думку авторів листа, комісія, на якій, згідно коаліційній угоді та програмі уряду, лежить відповідальність за реалізацію реформ в енергетичному секторі та комунальній сфері, провалить завдання по впровадженню даних реформ