ua en ru

Профільний комітет ВР рекомендував прийняти за основу законопроект про створення державного банку розвитку

Комітет Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону №3445 "Про державний банк розвитку України". Про це повідомила прес-служба ВР.

Законопроект розроблено з метою стимулювання та підтримки розвитку пріоритетних сфер економіки, інвестиційних та інноваційних проектів; залучення для їх фінансування довгострокових зовнішніх інвестицій в економіку держави; розвитку співпраці з міжнародними фінансовими організаціями та інститутами розвитку інших країн; сприяння підтримці структурних змін в економіці та розвитку банківської системи шляхом встановлення правових засад створення та функціонування спеціалізованого державного банку розвитку.

Зокрема, проектом передбачається, що банк розвитку буде створено на базі публічного акціонерного товариства "Український банк реконструкції та розвитку", повноваження з управління корпоративними правами якого відповідно до рішення уряду було покладено на Міністерство фінансів.

Також проект закону визначає основні завдання, джерела їх фінансування і обмеження щодо діяльності банку розвитку та загальні принципи формування органів управління банку розвитку та їх повноваження.

Банк розвитку здійснює свою діяльність після отримання ліцензії, яка одночасно є генеральною ліцензією на здійснення валютних операцій. Він є учасником системи електронних платежів Національного банку та не є учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.