ua en ru

Проект Податкового кодексу не відповідає ні на одне з ключових питань і є сирим, - К. Бондарєв.

Проект Податкового кодексу (реєстраційний номер у Верховній Раді №2215) є сирим і не відповідає ні на одне з ключових питань, які й покликані вирішувати подібного роду документи. Про це в коментарі РБК-Україна заявив заступник голови парламентського комітету з податкової і митної політики Костянтин Бондарєв, який виступає співдоповідачем від комітету з проекту Податкового кодексу.
"У світі існує два види права - прецедентне і кодифіковане. Автори Податкового кодексу пропонують піти шляхом кодифікованого права, тобто - скласти всі податкові закони в одну стопку і назвати це кодексом. Але такий підхід не дає відповіді на три ключові питання", - зазначив К.Бондарєв.
Першим питанням є сплата ПДВ. "У нас застосовується каскадний принцип сплати цього виду податку. Але є ще й ПДВ від продажу, який стягується на кожному етапі, і який є більш прозорим. Кодекс не надає переваги другого увазі сплати ПДВ", - сказав депутат.
Друге питання - податок з фізичної особи. "Ми, напевно, остання країна в цивілізованому світі, де громадянин не збирає чеки покупок, чеки з ресторанів та ін.., щоб пред'являти їх до податкової для декларування своїх витрат. І зробити це завтра - нереально. Спочатку потрібно оголосити податкову амністію і ввести якусь нульову точку. Тобто, наприклад, з 1 січня ми оголошуємо амністію і вимагаємо, щоб всі без виключення задекларували своє майно, яке, будучи задекларованим до певного терміну, не буде обкладатися податком. А все, що придбано після закінчення дати реєстрації майна, вже буде обкладатися податком", - пояснив заступник голови профільного комітету ВР.
І третє питання - це акцизний збір з алкогольної продукції. "Якщо з акцизом на тютюн все більш-менш зрозуміло, то з алкогольними акцизами - повна плутанина. Суть акцизу на алкоголь - це не тільки додаткові надходження з держбюджету, але, в першу чергу - непряме обмеження споживання алкоголю населенням. Адже не буває більш-менш корисного алкоголю - він весь шкідливий. Тому ставки акцизу на алкоголь слід уніфікувати, збільшуючи їх залежно від міцності напою. А в кодексі нічого подібного немає", - резюмував К.Бондарєв.
Нагадаємо, проект Податкового кодексу №2215 зареєстрований у ВР 21 липня 2009 р. Його авторами є народні депутати від НУ-НС Микола Катеринчук, Юрій Кармазін, Ксенія Ляпіна, Борис Тарасюк, Микола Мартиненко, Анатолій Матвієнко, Володимир Стретович, а також нардеп від БЮТ Наталія Королевська, яка очолює комітет ВР з питань підприємництва та регуляторної політики.