ua en ru

Приватизація обленерго з RAB-тарифом принесе в бюджет до 22 млрд гривень, - заступник голови ФДМ

Приватизація обленерго з RAB-тарифом принесе в бюджет до 22 млрд гривень, - заступник голови ФДМ Фото: Юрій Нікітін (112-Україна)

Продаж держпакетів акцій обленерго планується на 2018 рік

Запланований на 2018 рік продаж держпакетів акцій обленерго може принести до державного бюджету близько 20-22 млрд гривень за умови впровадження стимулюючого тарифоутворення (RAB-регулювання). Про це в інтерв'ю 112.ua заявив заступник голови Фонду держмайна (ФДМ) Юрій Нікітін.

"Ми зараз готуємо проект відповідного розпорядження уряду (про продаж обленерго, - ред.), погоджуємо з міністерствами. В цілому, продаж держпакетів акцій обленерго ми запланували на наступний рік (2018) – десь серпень-жовтень. Це план, який ми вже написали. До речі, на прохання Мінфіну, який просив нас знайти кошти. Ми порахували, що якщо шість обленерго продамо в наступному році і "Центренерго", за умови, що таки будуть введені RAB-тарифи, зможемо отримати від їх приватизації десь 20-22 млрд грн", - зазначив чиновник.

За його словами, як і до продажу "Центренерго" (державна генеруюча компанія – ред.), у випадку з обленерго ФДМ планує залучити радника.

Відповідаючи на питання про ймовірність швидкого затвердження урядом системи стимулюючого тарифоутворення (RAB-регулювання), Нікітін зазначив, що методологія вже прийнята і залишилося тільки визначити терміни впровадження.

"Чи то з 1 листопада нинішнього року, чи то з 1 січня або 1 квітня наступного року. Але ми вже вважаємо вартість пакетів обленерго, з умовою, що будуть діяти RAB-тарифи. Якщо їх вартість (держпакетів обленерго) в минулому році оцінювалася десь у 4,5 млрд грн, то введення RAB-тарифів дає підвищення ціни в 3-3,5 разів", - додав він.

Як відомо, RAB-регулювання (Regulatory Asset Base) – це система довгострокового тарифоутворення. Вона широко застосовується в Європі вже більше 20 років. Основною метою RAB-регулювання є залучення інвестицій у розвиток і модернізацію електромереж.

Раніше в інтерв'ю Енергореформі екс-член НКРЕКП Володимир Євдокимов заявив, що RAB-регулювання може запрацювати вже з 1 січня 2018 року, оскільки такі тарифи, як правило, встановлюються на розрахунковий рік, тобто з 1 січня до 31 грудня.

Впровадження RAB-регулювання передбачено Угодою про асоціацію України з ЄС в частині імплементації Директиви 2009/72/ЄС, а також Енергетичною стратегією України до 2035 р.