ua en ru

Присяжнюк: На оптових ринках можна побачити реальну ціну на сільгосппродукцію

Ціни на сільгосппродукцію повинні задовольняти не лише споживача, а й виробника. І отримати достойну ціну за свою продукцію аграрії можуть оптових ринках. Там їм не будуть складати конкуренцію перекупники. А споживач зможе придбати якісну продукцію без штучних націнок. Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк під час візиту на оптовий ринок "Столичний".

"На сьогоднішній день є певний ціновий конфлікт споживача і виробника. І ми в Міністерстві розуміємо, що споживач повинен отримувати стабільну ціну, але ми повинні дбати і про виробника. Тому що він не може працювати в збиток", - зазначив Присяжнюк.

За словами міністра, саме таку модель, де і виробник може заробити, і споживач витратить трохи, пропонують на оптових ринках сільгосппродукції. Саме сюди не допускають перекупників, які заполонили продовольчі ринки в багатьох українських містах.

"Сьогодні одноосібник не може потрапити на центральний або районний ринок міста, тому що скрізь присутні перекупники. Наше завдання - прибрати цих посередників. І я переконаний, що незабаром на ринках будуть торгувати тільки виробники. Тепер же вони можуть безперешкодно реалізовувати свою продукцію на оптових ринках", - зазначив глава відомства.

Саме на таких ринках виробник має можливість формувати товарну партію своєї продукції і надавати їй товарний вигляд. І за планами Мінагрополітики, саме звідси повинні надходити парії на експорт.

Міністр підкреслив, що місцеві влади також повинні сприяти доступу виробників до торгівлі на ринках. Тому що саме чиновники на місцях повинні докладати максимальних зусиль, щоб забезпечити споживача стабільними цінами. Також місцеві органи влади повинні вираховувати баланс споживання сільгосппродукції, що теж сприятиме стабільної цінової ситуації.

"Перебуваючи на цьому ринку, ми показуємо, яка реальна ціна на продукцію. Але, щоб вона була стабільною у всіх регіонах, повинна вираховуватися баланс споживання продукції. Тому що аграріям треба розуміти, скільки потрібно виростити овочів, картоплі, щоб уникнути демпінгу, шкоди, стрибків цін. Тобто потрібен певний замовлення на виробництво продукції", - підкреслив міністр.