ua en ru

Присяжнюк: Мінагрополітики у 2011 р. вдвічі збільшило розмір підтримки рибного господарства - до 10,5 млн грн

Мінагрополітики у 2011 році вдвічі збільшило розмір підтримки рибного господарства - до 10,5 млн грн. Таким чином, до 2016 року Мінагрополітики повністю забезпечить рибою внутрішні потреби України. Про це 21 жовтня під час зариблення Київського водосховища цінними видами риб повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк, повідомляє прес-служба уряду.

Вперше за роки незалежності України з берегів Київського водосховища було випущено червонокнижну стерлядь, щуку, судака, коропа та інші цінні види риб.

"Рибна галузь - одна з головних галузей, яка на сьогодні, на жаль, є імпортозалежною. Тому одне з нагальних наших завдань - максимально відійти від імпортозалежності. Для цього сьогодні діє програма розвитку рибного господарства до 2016 року. І я переконаний, що до 2016 року ми зможемо забезпечити рибою внутрішні потреби, крім риб, які ми не спроможні вирощувати у зв'язку з нашими природно-кліматичними умовами", - зазначив міністр.

За словами очільника Мінагрополітики, у 2011 році з державного бюджету за програмою "Селекція у рибному господарстві" розміри виділених коштів зросли вдвічі і становили 10,5 млн грн. У тому числі були передбачені кошти на оснащення підприємств технологічним та лабораторним обладнанням, що дозволить рибогосподарським підприємствам покращити свою матеріально-технічну базу. А за програмою "Відтворення водних живих ресурсів у внутрішніх водоймах та Азово-чорноморському басейні" із державної казни цьогоріч направили коштів на третину більше, ніж торік.

"Наступного року проект бюджету передбачає фінансування зариблення водойм у десять разів більше, ніж минулого. Тому з упевненістю можна сказати, що сьогодні остання з галузей аграрного сектору, яка протягом попередніх років не показувала високих показників у розвитку, починає відродження", - наголосив Микола Присяжнюк.

Міністр повідомив, що підтримка держави передбачатиме три етапи: перший - селекція і зариблення водойм, другий - наведення порядку на внутрішніх водоймах (орендарі повинні дотримуватись певних умов щодо вирощування риби), а також зменшення ввізного мита на компоненти, які необхідні для приготування кормів.

"Третій етап - на вітчизняних суднобудівельних заводах будемо розпочинати будівництво океанічних суден для того, щоб під нашим прапором можна було в територіальних водах виловлювати рибу і забезпечувати українського споживача, тим паче що ми квоти маємо", - додав Микола Присяжнюк.