ua en ru

Привласнили мільйон гривень: поліція викрила банду, яка крала гроші з банківських карток

Привласнили мільйон гривень: поліція викрила банду, яка крала гроші з банківських карток Фото: кіберполіція викрила шахраїв, які крали гроші з банківських карток (facebook.com/cyberpoliceua)

Кіберполіція викрила групу шахраїв, які встановлювали скімінгове обладнання на POS-термінали для зчитування даних банківських карток. Таким чином вони знімали гроші українців, заробивши на цьому мільйон гривень.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на прес-службу МВС.

Діяльність п'ятьох мешканців Кам'янського викрили співробітники поліції Дніпропетровської області. Вони встановили, що "бізнес" організували 31-річний та 29-річний чоловіки. До справи вони також залучили ще трьох знайомих.

Члени банди тимчасово працевлаштовувалися у заклади харчування та магазини, де для розрахунку клієнтів використовувалися POS-термінали. Вони встановлювали в цих закладах скімінгові пристрої, а також самостійно виготовлені POS-термінали.

Під виглядом розрахунку клієнтів злочинці копіювали інформацію з банківських карток, а також записували PIN-коди. Далі вони виготовляли дублікати карт і переводили в готівку гроші потерпілих. Крім того, зловмисники використовували інтернет-банкінг, а потім збільшували кредитні ліміти та переводили гроші на свої рахунки.

За попередніми даними, зловмисники скомпрометували близько 200 банківських карток. Загальна сума збитків становить мільйон гривень.

Працівники поліції провели обшуки за місцем проживання фігурантів, а також у закладах, де вони працювали. Там знайшли та вилучили віддалені скімери, POS-термінали, підроблені картки та комп'ютери.

Організатору та співорганізатору групи вже повідомлено про підозру у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 185 (Крадіжка), ч. 2 ст. 200 (Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення), ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання у роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж або мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України. Підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Їм може загрожувати до 6 років ув'язнення. Вирішується питання про оголошення підозри іншим учасникам групи.