ua en ru

Призупинення реєстрації імпортних ліків може в подальшому призвести до їхнього здорожчання, - ЄБА

Якщо не будуть зроблені належні кроки для розблокування процесу реєстрації і перереєстрації імпортованих ліків, та не буде запроваджено передбачуваних процедур виведення на ринок такої продукції, в подальшому слід очікувати підвищення цін на лікарські засоби. Таку думку висловила координатор комітету Асоціації з охорони здоров'я Європейської бізнес асоціації (ЄБА) Наталія Сергієнко.

"В ЄБА занепокоєні ризикованою та тривожною ситуацію, яка наразі склалася навколо процесу реєстрації ліків. Особливо ми стурбовані тим, що негативний вплив цієї ситуації вже відчули і продовжують відчувати на собі фармацевтичні компанії - імпортери лікарських засобів. А в разі, якщо не будуть зроблені належні кроки для розблокування процесу реєстрації і перереєстрації, ліки, як нові для України, так і ті, які наразі є у обігу, і зовсім будуть відсутні на ринку, - відповідно, постраждають українські пацієнти", - зазначила вона.

За словами експерта, непередбачуваність процедур виведення на ринок продукції негативно відбивається на виробничих процессах. "Ііснує ризик зривів певних запланованих етапів - такі наслідки мають безпосередній вплив на формування кінцевої ціни лікарського засобу і сприяють її підвищенню", - вважає Сергієнко.

Щоб не допустити такого розвитку подій, ЄБА пропонує якнайшвидше врегулювати проблему, відновивши процедури реєстрації/перереєстрації ліків, гармонізувавши законодавство, а також внести необхідні зміни до законодавства в сфері сертифікації виробництва, потреба у яких є очевидною для усіх зацікавлених сторін, але які й досі не затверджені на законодавчому рівні.

Нагадаємо, в квітні ц.р. в Американській торговельній палаті в Україні та Асоціації виробників інноваційних ліків "АПРАД" заявляли, що ускладнення процесу реєстрації лікарських засобів Міністерством охорони здоров'я України може привести до зникнення з обігу необхідних населенню імпортних ліків.