ua en ru

Причини падіння виробництва на НЗФ - подорожчання електроенергії та сировини, - учасник ринку

Причини падіння виробництва на НЗФ - подорожчання електроенергії і сировини. Таку думку РБК-Україна висловили учасники ринку.

"Від відновлення роботи феросплавних підприємств варто очікувати активізації промислового виробництва не лише власне на цих підприємств, але і на підприємствах суміжних галузей, таких як постачальники сировини та обладнання, транспортники, ремонтні підприємства. Збільшення обсягів виробництва феросплавів призведе до активізації вантажоперевезень, і все це разом в позитивно відіб'ється на надходженні коштів до бюджетів всіх рівнів", - впевнений виконавчий директор Української асоціації виробників феросплавів (УкрФА) Сергій Кудрявцев.

Нагадаємо, відновлення роботи Запорізького феросплавного заводу (ЗЗФ) і Стаханівського заводу феросплавів (СЗФ) пов'язане з прийняттям Кабінетом міністрів України постанови про підтримку електрометалургійної галузі і подальшим підписанням меморандуму про взаємодію між урядом і керівництвом феросплавних підприємств.

Разом з тим, на думку, голови правління Запорізького заводу феросплавів (ЗЗФ) Павла Кравченка, меморандум не повною мірою враховує нинішні реалії ринку.

"Норматив споживання електроенергії (не менше 60 млн кВт.год на місяць), що є критерієм віднесення до учасників "Меморандуму порозуміння", був розроблений виходячи з реалій піврічної давності, тобто на підставі застарілого розуміння ситуації на ринках. ЗЗФ може використати таку кількість електроенергії, але при поточній кон'юнктурі ринку істотна частина продукції ЗЗФ буде осідати на складі. Тобто, завод змушений працювати у збиток. Проте, підписання "Меморандуму порозуміння" дало ЗЗФ хоча б надію на краще. На відміну від Нікопольського заводу феросплавів (НЗФ), який за раніше купує електроенергію по 97 дол. за 1 МВт.год ", - зазначив Кравченко.

"Основна причина зниження виробництва у флагмана української феросплавної галузі, яким є НЗФ, - ситуація зі зростаючими цінами на сировину та енергоносії, а також падіння споживання в металургійному секторі, не тільки України, а й основних міжнародних ринках", - вважає Кудрявцев.